Linkovi

Realno je mnogo teže, jače i učinkovitije, ako pronađete način da pregovarate


Izraelsko-palestinski sukob, čini se, nema kraja. Za generacije Palestinaca, okupacija i nasilje su često dovodili do beznađa i medjusobnog optuživanja, a neki su mladi često posezali za činovima terorizma. Sawsan Samara, mlada žena na Zapadnoj obali je ustala protiv nasilja i pokazuje i drugima, mlađima od nje, kako da urade isto. Priču iz Jerusalema nam donosi dopisnik glasa amerike Luis Ramirez.

26-godišnja Sawsan Samara, kao i milioni Palestinaca, živi sa bolom zbog beskrajnog sukoba i okupacije. Ali ona odbija biti ljuta.

Realno je mnogo teže, jače i učinkovitije, ako zapravo pronađete način da pregovarate, kaže ona.

To je stav koji je doveo do prezira i oštrih kritika onih koji žele okončanje izraelske okupacije. Sawsan radi za organizaciju Sjeme mira sa sjedištem u Sjedinjenim državama, kako bi se promovirali dijalog i razumjevanje između izraelskih i palestinskih tinejdžera.

Sawsan danas posjećuje Suleimana Assada, 16-godišnjeg sina poljoprivrednika kod Nablusa na Zapadnoj obali. Suleiman je sav svoj život proveo okružen nasiljem i mržnjom.

On priča kako su jevrejski naseljenici zauzeli zemlju koju je posjedovao on i drugi u njegovom selo i kako ga je jedan izraelski vojnik jednom maltretirao dok je obavljao žetvu u blizini svoje kuće.

Rekao sam mu, govorite arapski, jer ja ne razumijem hebrejski. On je onda uzeo svoju pušku M16, stavio je meni uz glavu i mojom glavom udario od prednji dio džipa, priča Suleiman.

Priče ljutnje i prezira su uobičajene u Nablusu, gdje se mogu vidjeti posteri kojima se hvale mladi militanti koji napadaju izraelske vojnike. Neki mladi Palestinci bacaju kamenje na Izraelce kako bi umanjili svoj bijes. Sawsan je međutim pomogla Suleimanu da pronađe drugačiji način.

Ona pomaže Palestincima da među sobom pronađu mir. Ona radi s Palestincima koji žele mir u drugim zemljama i pomaže mirovnom procesu, kaže Suleiman Assad.

Uz Sawsaninu pomoć, on je pohađao kamp u Sjedinjenim državama, gdje je, po prvi put u svom životu, sreo Izraelce svoje dobi.

Otišao sam tamo i vratio sam se sa istim osjećanjem da želim mir. Sada ga želim još više jer sam čuo mišljenja onih na drugoj strani koji također žele mir, priča Suleiman.

Sawsan Samara je ponosna što je mladima kao što je Suleiman pokazala da ima alternativa nasilju, alternativa koju, kako kaže, donosi snagu i, iznad svega, nadu.

Ako baci kamen, to će možda u trenutku otjerati jevrejskog naseljenika, ali ga neće zaustaviti da se vrati naredni dan, sat kasnije, ili čak s vojskom. Ali sa ovim drugim načinom, mislim da čovjek osjeća da se nerpijateljstvo može zauvijek zaustaviti. Možda ne danas ili sutra, ali za godinu ili dvije, ili barem za njegovog životnog vijeka, kaže Sawsan Samara.

XS
SM
MD
LG