Linkovi

BiH: Bijela knjiga za lakši dotok stranih investicija


Bosna i Hercegovina bilježi porast bruto društvenog proizvoda od cijelih milijardu eura u odnosu na prošlu godinu. U isto vrijeme, prema podacima Agencija za unapređenje stranih investicija, rekordan je i broj stranih investicija. Ipak, za još bolje investiranje u zemlji uočene su i prepreke. Doprinos „preskakanju“ tih prepreka dalo je i Vijeće stranih investitora čiji su predstavnici danas u Sarajevu predstavili „Bijelu knjigu 2008.“ kao putokaz o najvažnijim preprekama pred kojima se strani investitori nalaze.

Najveće prepreke stranim investitorima u Bosni i Hercegovini su problemi grupisani u četiri oblasti: poslovna registracija, privremeni boravak i radna dozvola, porezi i dobijanje građevinske dozvole. Osim što se fokusira na te četiri oblasti, „Bijela knjiga 2008.“ nudi i preporuke za rješenje uočenih problema.

Uz to, Tie Sosnowski, jedan od članova Vijeće stranih investitora u BiH, je istakao:

“Iskreno se nadam da će naša “Bijela knjiga” služiti kao stimulans državnim, entitetskim, kantonalnim i opštinskim vlastima da poboljšaju poslovno okruženje u zemlji.”

„Bijelu knjigu“ sa zanimanjem je komentirao i prvi čovjek ureda Evropske komisije u Bosni i Hercegovini Dimitris Kourkoulas. Prema njegovim riječima radi se o korisnim podacima od kojih su neki uočeni i kroz proces približavanja Evropskoj uniji. Nadalje, „Bjela knjiga“ će i Evropskoj uniji biti od pomoći u definisanju finansijske pomoći Bosni i Hercegovini, vjeruje gospodin Kourkoulas:

“Naša razmišljanja idu prema mjerama za podršku malim i srednjim preduzećima u ovoj zemlji i regiji, kao i podršci aktivnostima na nivou opština kojima mogu biti kreirana nova radna mjesta.”

Predstavljanje „Bijele knjige 2008.“ bilo je zanimljivo brojnim domaćim i stranim biznismenima. Haris Bašić iz Agencije za unapređenje stranih investivija smatra da i domaći biznismeni trebaju uraditi sličnu publikaciju kako bi se stvorila kompletna slika o poslovnom okruženju u zemlji:

„Možemo očekivati i da ove preporuke, ove namjere, ovi zahtjevi budu shvaćeni na jedam pozitivan način od strane vlada na svim nivoima, da bi se određene prepreke koje sada strani investitori u BiH imaju, eliminirale.“

Vijeće stranih investitora već treću godinu radi u Bosni i Hercegovini. Više od 25 njegovih članova predstavlja preko četiri milijarde eura stranog kapitala u zemlji. Bijela knjiga izdaje se svake godine, a izdavači se nadaju da će, kao i ranije, vlasti usvojiti neke od preporuka koje su u njoj sadržane.

XS
SM
MD
LG