Linkovi

Stara garda frule i bubnja


Korpus američke vojske Old Guard Fife and Drum, Stara garda frule i bubnja, je medju najupečatljivijim vojnim jedinicama u svijetu. U svojim zanimljivim uniformama inspirisanim američkim revolucionarnim ratom Stara garda za milione ljudi širom svijeta izvodi adaptaciju tradicionalnih muzičkih vojnih signala.

Njihova muzika je stara koliko i njihov stil oblačenja. Medjutim, Stara garda frule i bubnja je primjetno obilježje modernog Washingtona. Narednik Gregory Rock se ponosi misijom svog korpusa:

Mi smo jedina muzička jedinica ove vrste u oružanim snagama. Ni u jednom drugom rodu američkih oružanih snaga niko ne svira frule, rog i bubnjeve. Mi nosimo uniforme koje je nosila Kontinetalna Armija iz vremena Georgea Washingtona. Mi predstavljamo Ameriku. Mi smo američki korpus frula i bubnjeva. Nas smatraju nacionalnim blagom, kaže narednik Rock.

Narednik Crystal Safarian kaže da korpus nastoji očuvati osjećaj tradicije u svojoj muzici:

Veoma je važno da smo dio našeg nasljedja i mi sviramo orginale iz vremena revolucije.

Ta posvećenost detaljima se odnosi i na uniforme, koje su napravljene prema izgledu uniformi muzičara Kontinetalne Armije iz vremena američkog rata za neovisnost. Sadašnji korpus je osnovan 1960-te godine, i svojim brojnim putovanjima služi kao američki ambasador dobre volje. Narednik Rock kaže da imaju blizu 500 nastupa godišnje:

Jednog dana može biti da sviramo u osnovnoj školi, a sutra dan na travnjaku ispred Bijele kuće za gostujuće šefove država i predsjednika. Nastupamo svugdje - od večera State departmenta, raznih dogadjaja, vojnih svečanih večera i na velikim sportskim dogadjajima kao što je finale u nogometu. Svirali smo i na Olimpijadama.

Preciznost, iskričavost i uzvišenost njihovih muzičkih aranžmana rezultat je konstantnog muzičkog i marševskog uvježbavanja. Narednik, bubnjar Joshua Dukes vodi probe:

Lijeva noga prije zaustavljanja, lijevo stopalo treba da vam bude pod uglom od 45 stepeni. Kada dodje vaša desna noga imaćete 45 stepeni. Nemojte pravo jer ćete biti izvan centra, objašnjava narednik Dukes.

Narednik Josh Salazar kaže da je korpus u njemu probudio ljubav za muziku:

Ja sam mnoge godine pratio Staru gardu frula i bubnjeva, vjerovatno od svoje 12-te godine. I zaželio sam da budem njihov član. To je nešto kao svjetlo na kraju tunela. To me zaista ohrabruje. Sada kada sam i ja dio , jako sam ponosan. Salazar.

Korpus je nastupao širom svijeta, ali najvažniji nastupi se dešavaju u Washingtonu. Stara garda frula i bubnjeva sada uvježbava nastup za sljedeći veliki dogadjaj 20-tog januara kada će zabavljati na hiljade posjetitelja tokom inauguracije 44-tog predsjednika Sjedinjenih Država, Baracka Obame.

XS
SM
MD
LG