Linkovi

Ekonomski oporavak SAD: Programi u partnerstvu sa guvernerima saveznih državaNovoizabrani američki predsjednik Barack Obama je, tokom današnjeg obraćanja na sastanku Nacionalnog udruženja guvernera, rekao da namjerava izgraditi partnerstvo sa guvernerima saveznih država i osmisliti i implementirati plan ekonomskog oporavka čijom će realizacijom biti kreirana nova radna mjesta i smanjen porez.

Predsjedavajući Udruženja, guverner Pensilvanije Ed Rendell je zatražio formiranje federalnih fondove za projekte obnove infrastrukture. Guverner Kalifornije Arnolg Schwarzengger je rekao da su mnogi projekti spremni i da se na njima može početi raditi nekoliko mjeseci nakon što nova administracija preuzme dužnosti. Novi potpredsjednik Joe Biden je izrazio uvjerenje da će takvi projekti donijeti i kratkoročne i dugoročne rezultate.

Novac za nove projekte bi trebao doći iz paketa stimulativnih mjera u vrijednosti od 500 milijardi dolara, koji su pripremili gospodin Obama i Demokrate, članovi Kongresa. Taj program bi, kako se nadaju, mogao biti prihvaćen već slijedeceg mjeseca.

XS
SM
MD
LG