Linkovi

Virginia: Nova "zelena" biblioteka kao dio ekološkog pokreta


New Market, savezna država Virginia, oko 180 kilometara od Washingtona, je mali grad sa velikim idejama. Kada se u tom gradiću ukazala potreba za novom bibliotekom, zajednica je poduzela napore ne samo da je izgradi, već i da je učini prijatnom za okolinu, odnosno da je učini takozvanom zelenom bibliotekom.

Čak i zimi, ovaj mali grad u Virginiji uspijeva biti zelen. I tu ne mislimo samo na travu ili borove planine Massanuten. Ova uredna, privlačna biblioteka, novoizgrađena ciglama starim 100 godina, je jedna od najzelenijih zgrada u Virginiji. Peggy Harkness je bila jedna od prvih zagovornica zelene biblioteke i sada vodi njene finansije. Ona kaže da se cijela zajednica udružila kako bi ostvarila cilj.

Rekli smo da želimo uraditi što više stvari koje ne štete okolini. I što smo više naučili, to nas je zajednica više podržala i ljudi su jednostavno ostali zadivljeni, kaže ona.

Bilo bi gotovo nemoguće izgraditi ovakvu bibilioteku bez korištenja određene energije za svjetla i kompjutere. Ali biblioteka štedi energiju sa dosta prirodnog svjetla. I gotovo sve u biblioteci je reciklirano, od polica i namještaja do drveta i cigle. Betonski prilaz i ulaz sprječavaju nepotrebno trošenje vode, omogućavajući kiši da se cijedi kroz zemlju.

Voda protiče i umjesto da stvara lokve, ona otiče u porozni beton ispod kojeg se nalazi sloj sitnog kamenja, tako da voda protiče kroz zemlju, kaže Peggy Harkness.

Čak je i donošenje knjiga u novu biblioteku bilo praktično bez zagađenja za okolinu. Volonteri, među njima i brojni učenici jedne lokalne srednje škole, su knjigama natovarili svoja kolica i dovukli ih do biblioteke.


Učenici kažu da su ponosni na svoje postignuće i da vole svoju novu biblioteku.

Oni kažu da bibioteka možda ne izgleda kao ekološka biblioteka, ali da to zaista jeste. Oni vjeruju da su stanovnici grada sretni, jer je u toku takozvana zelena revolucija. A sama biblioteka je, kažu, veoma mirno i tiho mjesto, a pogled na okolne planine je zadivljujući.

Biblioteka je uposlila jednu lokalnu kompaniju za izgradnju, koristeći se većinom recikliranim materijalima. Les Hartman kaže da je za njih to bila prva zgrada te vrste.

Ovo je prva ekološka zgrada koju smo izgradili, tako da je i za nas nova. Ona troši malo energije i ne šteti okolini, kaže Les Hartman.

Biblioteke, osobito u malim gradovima kao što je New Market, pružaju vrijedne usluge svojim stanovnicima.

Sada možemo reći da zajednica vraća bibioteci čineći je zgradom koja uveliko štedi energiju i ne šteti okolini. Ona nije velika, ali ima dosta knjiga, i ako nemaju ono što tražite, nabaviće vam.

Mi smo i na internetu. Tako možemo uputiti zahtjev i dobiti knjige. To je još jedna usluga koja je u skladu s očuvanjem okoline, jer se ne mora koristiti benzin kako bi se otišlo u drugu biblioteku, kaže Peggy Harkness.

Ona međutim ističe da je biblioteka još uvijek u dugovima, te bi svaka donacija bila dobrodošla.

XS
SM
MD
LG