Linkovi

Američka ekonomija i zvanično u recesiji


Nacionalni biro za ekonomska istraživanja je jučer potvrdio da je američka ekonomija i zvanično u recesiji, i da to traje gotovo godinu dana. Uz to ekonomisti procjenjuju da se opadanje može nastaviti i u narednoj godini, pa možda i duže što od kretaora ekonomske politike američke vlade traži nove odgovore sobzirom da tradicionalne metode ne daju rezultata. U Kongres danas po odgovor stižu i predstavnici američke autoindustrije koji u prvom pokušaju nisu dobili traženu pozajmicu od 25 milijardi dolara.

Jučerašnju ohrabrujuću vijest o povećanoj potrošnji amerikanaca na početku praznične sezone zasjenila je kasno poslije podne zvanična potvrda Nacionalnog biroa za ekonomska istraživanja da je Amerika i zvanično u recesiji od decembra prošle godine.

Jason Wisberg, Ekonomski magazin Seaport Securities:

Realnost recesije sada počinju shvatati i oni koji u početku nisu u nju vjerovali.

Industrijski indeks, Dow Jones je istog dana pao za 700 poena, četvri najveći pad u istoriji.

Art Hogan - analitičar tržišta, Jefferies&Co.

To je jednostavno nestabilnost koja će se povećavati.

Izvan Wall Streeta, vijesti su jednako crne.

Vlada je saopćila da je izgradnja novih kuća u oktobru pala više nego se očekivalo. Očekuje se da će se pokazati da je prodaja automobila u novembru opala za više od trećine u odnosu na predhodnu godinu.

To će možda pomoći takozvanoj Velikoj Trojci koji danas stižu u Washington. General Motors, Ford i Chrysler će Kongresu predstaviti svoje dugoročne planove opstanka na tržištu, nadajući se da će im zakonodavci odobriti traženu pozajmicu od 25 milijardi dolara.

Chris Dod, senator

Trebaćemo mnogo više, otvorenosti i iskrenosti od kompanija koje izgleda imaju pogrešne ideje o spremnosti Kongresa da za njih ispisuje čekove, kaže senator Dod.

Nakon predhodnih kritika, tim velike trojke u Washington danas nije došao skupim privatnim korporacijskim avionima.

XS
SM
MD
LG