Linkovi

SAD u tranzicijskom periodu: Robert Gates ostaje ministar odbraneDosadašnji američki ministar obrane Robert Gates će ostati na tom položaju i u narednoj administraciji, administraciji novog predsjednika SAD Baracka Obame. Analitičari takav izbor ocjenjuju kao potez kojim se osigurava gladak prijelaz iz jedne političke opcije u drugu u vrijeme dva rata, u Afganistanu i Iraku, u kojima su angažirane vojne snage Sjedinjenih Država.

Robert Gates je čovjek sjajne karijere. Prije poziva sada odlazećeg predsjednika George Busha, bivši direktor CIA-e je već bio odslužio mandate povjerene u tri ranije administracije.

Gospodin Gates, blizak prijatelj Bushove obitelji, ipak je dobro promislio prije nego je napustio mjesto predsjednika Univerziteta A&M u Texasu i došao na mjesto prvog čovjeka Pentagona. Za njega će mnogi analitičari reći da je odigrao veliku ulogu u američkim naporima da Rusi budu prisiljeni na povlačenje iz Afganistana 1980-tih, a kasnije i kao zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost tijekom operacije “Pustinjska oluja,” odnosno rata protiv Iraka 1991. godine kada su snage tadašnjeg režima Saddama Husseina okupirale Kuvajt.

Gatesovi umjereni republikanski, konzervativni, stavovi i izuzetno poznavanje Srednjeg Istoka učinili su ga 2006. godine logičnim izborom umjesto dotadašnjeg ministra odbraneDonalda Rumsfelda.

Prihvatajući čelnu poziciju u Pentagonu, gospodin Gates je, između ostalog, rekao:

“Više nego ikad ranije ja vjerujem da je siguran, stabilan i demokratski Irak na dohvat ruke.”

Imenovanje ministra Gatesa na istu poziciju u novoj administraciji je i ispunjenje obećanja koje je dao Barack Obama rekavši da će najmanje jedan Republikanc biti u najužem timu nove federalne vlade.

Alex Burns, komentaror novinskog website-a Politico.com je, nakon saopštavanja imena Roberta Gatesa kao ministra odbrane u novoj administraciji, istakao:

“Ovo je prva predsjednička tranzicija u vrijeme rata u zadnjih 40 godina, a osigurati gladak prijelaz i kontinuitet u vrijeme rata je ogroman izazov.”

Zvaničnici koji su sudjelovali u pregovorima oko novog tima, kažu da će gospodin Gates ostati ministar obrane najmanje godinu dana, dakle veći dio vremena od 16 mjeseci koje je Barack Obama spominjao kao vremenski okvir, od dana kada preuzme Bijelu kuću, za izvlačenje većine američkih borbenih snaga iz Iraka.

XS
SM
MD
LG