Linkovi

Elvis Presley: Muzika vrijedna milione dolaraDrugu godinu uzastopce Elvis Presley se našao u magazinu „Forbes" ....na vrhu liste slavnih pokojnika sa najvećim prihodima. Mada je umro 1977. godine, na ime autorskih prava za prošlu godinu „zaradio“ je 52 miliona dolara. Elvisovoj današnjoj popularnosti doprinosi više faktora, među kojima je i veliko poštovanje koje on uživa među mladima kao prva rok-zvijezda na svijetu.

Mnogi vjeruju da je rok muzika počela u malom studiju u Memphisu 5. jula, 1954. godine. U tom studiju, na mjestu označenom sa crno ispisanim slovom X, Elvis Presley je stajao kada je snimao svoj prvi hit „That's All Right, Mama". U toj pjesmi spojeni su ritam blues-a sa ritmom country muzike što je bila prekretnica u razvoju rock-and-roll-a.

„Ovdje radim svakog dana, ali svaki put kad pričam priču o tomenaježim se...“ - kaže Jane White, vodič kroz studio.

Mada je Elvis je umro prije nego što se ona rodila, Janega poštuje zbog uticaja na stvaranje muzike koju ona i njeni prijatelji vole.

„Moja generacija ga smatra čovjekom koji je u najvećoj mjeri sve to i počeo. Američka muzika uopšte ne bi ni postojala da nije bilo tog spoja bluesa i country muzike."

Elvis Presley je bio je mladi muzički buntovnik, porijeklom iz siromašne porodice, a ono što se smatralo afro-američkim muzičkim stilom ruralnog Juga donio ljudima širom sveta. I to je jedan od razloga njegove popularnosti do dana današnjeg.

Turistički vodič iz Memfisa Jim Browder ističe da je Elvis bio jedan od onih koji su premoštavali rasne podjele pedesetih godina prolog vijeka:

„Elvis nije vidio boju. Svi su mu bili jednaki."

Još kao dječak, Elvis je počeo svoje muzičko otkrivanje zalazeći u obližnja crnačka susjedstva, kaže Browder i dodaje:

„Smucao bi se okolo i dolazio u crnačke crkve i slušao muziku koju je zaista i zavolio."

Ted Ownbi, koji predaje južnjačku kulturu na univerzitetu države Mississippi, kaže da Presley-eva popularnost takođe ima veze sa željom ljudi da uspostave vezu sa mladalačkom energijom:

„Za ogroman broj ljudi, Elvis predstavlja vezu...kroz muziku i svoj život....predstavlja neku vrstu veze sa tim mladalačkim oduševljenjem, oduševljenjem pobunom...ili dobrom muzikom...ili dobrim vremenom...ili odslikava neka od najdubljih osjećanja poklonika njegove muzike.“

Elvis Presley nastavlja oduševljavati ljude i danas. Osim što na hiljade turista dolaze svake godine u Memphis i Tupelo da vide gde je Elvis živio i gdje je ušao u istoriju, i lista magazina „Forbes“ pokazuje i dokazuje da muzika i pjesme koje je pjevao bivaju rado slušane širom svijeta.

.

XS
SM
MD
LG