Linkovi

SAD u tranzicijskom periodu: Hillary Clinton nova državna tajnica


Novoizabrani američki predsjednik Barack Obama je imenovao svog doskorašnjeg rivala, senatoricu Hillary Clinton, na mjesto američkog državnog sekretara. Gospodja Clinton će ostaviti svoje mjesto predstavnika savezne države New York u Senatu, kako bi se upustila u najnoviji poduhvat svoje bogate karijere, kao prvi diplomata nove administracije. Kako bi se otvorio put za nominaciju gospođe Clinton, zvaničnici kažu da je njen muž, bivši predsjednik Bill Clinton, pristao objelodaniti imena više od 200 hiljada donatora svoje humanitarne fondacije Clintonova globalne inicijative, kako bi se izbjegao sukob interesa. On također neće moći prihvatati donacije od stranih vlada, a na razmatranje će dati svoj plan poslovnih aktivnosti i predavanja.


Hillary Clinton i Barack Obama su se tijekom predsjedničke kampanje često sukobljavali u mišljenjima, kada je u pitanju vanjska politika.

Senator Obama je tada izmedju ostalog rekao:

"Vjerujem da sam dokazao da bi kao vrhovni zapovjednik znao donijeti razumnu odluku , kada se glasalo o najvažnijoj odluci cijele jedne generacije ove zemlje, tj da li ići u rat u Iraku ili ne. A vjerujem da je senatorica Clinton tom prilikom iskazala krivi sud."

A Senatorica Hillary Clinton je sa svoje strane govorila:

"Izmedju nas dvoje postoji razlika u tome kada i da li bi predsjednik trebao ponuditi sastanak bez prethodnih uvjeta, onima s kojima nemamo diplomatske odnose."

No, ovi su komentari dati u jeku predsjedničke utrke. U junu su dvoje bivših protivnika , odložili svoje razlike, kada je bilo jasno da Clintonova neće dobiti demokratsku nominaciju.
Hillary Clinton je tada izjavila:

"Znam da će Obama raditi za vas, znam da će se boriti za vas, i biti na vašoj strani, svaki dan koji provede u Bijeloj kući."

A ni Obama nije ostao dužan u komplimentima:

"Ne bih mogao biti sretniji nego što sam danas, kada dijelimo pozornicu kao dva saveznika koja donose fundamentalne promjene koje svi mi očajnički trebamo."

Sada gospodin Obama želi da Hillary Clinton bude lice njegove diplomacije.

Gospodja Clinton je poznata po svojoj vrijednoći, radinosti, i perfekciji, što je rezultat 8 godina u Senatu, i prije toga 8 godina u Bijeloj Kući kao prva dama. Ona je puno putovala kao prva dama...i upoznala se s brojnim svjetskim liderima kao član senatskog odbora za oružane snage. Ona je često tijekom kampanje isticala svoje iskustvo i interes za vanjsku politiku.

"U više od 15 godina sam imala mnogo puta čast da predstavljam svoju zemlju u više od 80 zemalja, da pregovoram o stvarima kao što je otvaranje granica za kosovske izbjeglice, da se borim za prava žena, i ljudska prava širom svijeta."


Clintonova je svakako uvaženi član Senata, i kao takva nerijetko se zalagala za kompromise sa Republikancima. Očekuje se da će lako dobiti senatsku potvrdu na imenovanje.

XS
SM
MD
LG