Linkovi

Barack Obama imenovao članove najužeg kabineta


Novoizabrani američki predsjednik Barack Obama je objavio svoj izbor za članove najužeg kabineta , ili kako se službeno naziva, tima za pitanja nacionalne sigurnosti. Na mjestu obrane je ostao dosadašnji ministar Robert Gates, a rival gospodina Obame tijekom izborne utrke, senatorica Hillary Clinton, je imenovana na mjesto državnog sekretara.

Umirovljeni general iz elitinih redova marinaca Jim Jones je na mjestu savjetnika za nacionalnu sigurnost, a na čelu odjela za unutrašnju sigurnost je imenovana guvernerka Arizone Janet Napolitano. Dosadačnji savjetnik gospodina Obame za pitanja vanjske politike Susan Rice je imenovana na mjesto ambasadora SAD u UN-u.

Bivši zamjenik ministra pravosuđa Eric Holder je naimenovan za novog ministra pravosuđa, a ako njegov izbor bude potvrdjen, on će biti prvi crnac na tom položaju.

Kako bi otvorio put za Hillary Clinton ka mjestu državnog sekretara, bivši američki predsjednik Bill Clinton je pristao da otkrije imena svih donatora za njegovu fondaciju. Očekuje se da će oko 200 hiljada imena biti dostupno javnosti, kako bi se usvrdilo da nema konflikta interesa.

Gospodin Clinton će takodjer od sada morati odbijati donacije stranih vlada za svoju fondaciju, Clintonovu Globalnu Inicijativu. Bivši američki predsjednik više neće održavati sastanke Fondacije u inozemstvu, a raspored govora i drugih poslovnih aktivnosti će davati na reviziju.

XS
SM
MD
LG