Linkovi

Balkan nakon američkih izbora


Ništa se posebno neće promijeniti u američkoj politici prema zemljama Balkana nakon izbora Baracka Obame za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država. Čulo se ovo,između ostalog,na okruglom stolu održanom u Banjaluci pod nazivom «Jugoistok Evrope i integracioni procesi nakon predsjedničkih izbora u SAD 2008.» Pojedini učesnici ovog skupa su ocijenili da će se u zemljama Zapadnog Balkana u narednom periodu pojačano sukobljavati interesi Sjedinjenih Država i Rusije uz određeni uticaj Evropske Unije.

Zemlje Balkana su postale manje interesatne za američku spoljnu politiku za vrijeme aktuelnog predsjednika SAD-a Georgea Busha što potvrđuje i znatno manje vojno prisustvo Amerikanaca u regionu. Stoga nije realno očekivati da će se nešto bitno promijeniti u spoljnoj politici najjače svjetske sile i nakon izbora Baracka Obame za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država pošto će se američki interesi na Balkanu i Istočnom Mediteranu zadovoljiti pojačanim prisustvom na Kosovu. Ističe ovo profesor Fakulteta političkih nauka u Zagrebu, Radovan Vukadinović, naglašavajući da će se u narednom periodu nad Balkanom sukobljavati interesi Amerike i Rusije uz određeni uticaj Evroposke Unije.

Direktor Centra za međunarodne odnose iz Banjaluke, Miloš Šolaja, smatra da će se nešto manji američki interes za Balkan nadomjestiti kroz NATO strukture pošto je većina zemalja ovog regiona zainteresovana za evroatlantske integracije.

Profesorica Fakulteta političkih nauka iz Zagreba, Lidija Čehulić, naglašava da Evropska Unija nije pretjerano razvila bezbjednosne strukture pošto ove procese prepušta NATO savezu.

U tom kontekstu treba posmatrati dešavanja u Jugoistočnoj Evropi, odnosno, zemljama Zapadnog Balkana koje, uprkos ratne prošlosti, ubuduće trebaju razvijati međusobne odnose ali i održavati dobru saradnju sa Evropskom Unijom i Sjedinjenim Američkim Državama, naglašava potpredsjednica Narodne skupštine Republike Srpske,Nada Tešanović.

Učesnici okruglog stola pod nazivom «Jugoistok Evrope i integracioni procesi nakon predsjedničkih izbora u SAD 2008» su izrazili očekivanja da će upskos stalnog ispreplitanja različitih interesa na Balkanu,zemlje ovog regiona u narednom periodu trasirati nešto sigurniji vlastiti put i graditi budućnost bez konflikata.

XS
SM
MD
LG