Linkovi

Broj novih i broj smrtnih slučajeva raka se smanjuje


Amerikanci su dobili dobre vijesti vezano za zdravlje-u godišnjem izvještaju o borbi protiv raka se navodi da se po prvi put broj novih i broj smrtnih slučajeva od te bolesti smanjio.

Godišnji izvještaj Američkog udruženja za borbu protiv raka i Nacionalnog instituta za rak donosi dobre vijesti. Doktor Len Lichtenfeld iz Američkog udruženja za borbu protiv raka kaže da se decenije vremena i novca potrošenog na istraživanja, kao i pozivi ljudima da zdravije jedu, više vježbaju i manje puše, čini se, isplate.

Postigli smo napredak sa istraživanjima, sa tretmanima, i sa samim ljudima koji sebi čine dobro, kaže doktor Lichtenfeld.

Najbolje vijesti su povezane sa nekima od najčešćih oblika raka. Broj novih slučajeva raka dojke je smanjen za 1.3%. Doktor James Speyer radi u Centru za rak pri univerizitetu u New Yorku.

Slučajevi raka dojke se smanjuju jer koristimo manje hormonalnih terapija za tretman simptoma menopauze.

Dobre vijesti stižu i za broj novih slučajeva raka debelog crijeva-taj broj je smanjen za gotovo 2%. Broj novih slučajeva raka prostate je također smanjen za nešto više od 1%. Doktor Speyer kaže da se za takve vijesti može zahvaliti boljim metodama otkrivanja i ranoj dijagnozi.

Kod raka debelog crijeva i prostate, u stanju smo otkriti pred-maligno stanje i tretirati ga prije nego postane kancerogeno, kaže doktor Speyer.

Izvještaj istovremeno otkriva i interesantnu vezu između uloga koju su određene savezne države imale u smanjenju slučajeva raka među svojim stanovnicima. Na primjer u Kentucky-ju, gdje pušenje nije pretjerano regulirano, broj novih slučajeva raka pluća je trostruko veći nego u Utah-i, gdje se stanovnici odvraćaju od pušenja. U izvještaju se pohvaljuje Kalifornija jer je u njoj broj slučajeva raka pluća za dvije trećine manji od nekih drugih saveznih država.

Kalifornija je uradila pravu stvar-donijela je zakon o čistom vazduhu u zatvorenim prostorima, uvela je poreze na duhan i obrazovala svoje stanovnike. Rezultat je manje cigareta i manje pušača u Kaliforniji, kaže doktor Lichtenfeld.

U izvještaju se navodi da je broj smrtnih slučajeva od raka prostate smanjen za najmanje 4%, raka debelog crijeva za 2.5% i raka dojke za 2%. Stručnjaci veliki dio zasluge pripisuju lijekovima koji spašavaju živote pacijenata kao što je deborah Ellis.

Primam tretman za rak dojke već 22 godine, kaže gospođa Ellis.

XS
SM
MD
LG