Linkovi

Daniel Fried: Raspad BiH bi bila užasna stvar


Lideri U BiH se moraju okrenuti ka ljudima i konačno ih saslušati, kazao je danas pomoćnik američkog državnog sekretara Daniel Fried, govoreći za Glas Amerike o situaciji na zapadnom Balkanu.

Daniel Fried, pomoćnik američkog državnog sekretara kaže:
Vidjeli smo već rezultate nacionalnih politika, i znamo da je to loše. No, ima i dobrih vijesti kada je Bosna u pitanju - upravo su gospoda Tihić, Čović i Dodik potpisali sporazum kako će zajedno raditi na reformama. ovo je nešto najbolje što se dogodilo Bosni i Hercegovini u dosta vremena, i smatramo da je to dobar korak naprijed. Naravno, žao nam je da su ustavne reforme propale, ali moramo dalje naprijed. Republika Srpska mora biti poštovana, ona je dio Bosne, i treba da je tako.No, isto tako republika Srpska mora poštivati integritet Bosne i Hercegovine kao cjeline.

Na pitanje može li situacija u BiH u odnosu na Republiku Srpsku biti novi, ozbiljan izvor nestabilnosti, Daniel Fried kaže:

Ne želim ni na koga pokazivati prstom. Sastao sam se prošle nedjelje sa gospodinom Dodikom , bio je to konstruktivan sastanak, i drago nam je raditi s njim. Mi smatramo da je pogrešno govoriti o ukidanju Republike Srpske - to je pogrešno, i to se neće dogoditi. Pogrešno je govoriti o raspadu BiH, i to bi bila užasna stvar, zakljucio je kada je u pitanju BiH pomoćnik američkog državnog sekretara Daniel Fried.

XS
SM
MD
LG