Linkovi

Evropska unija pozdravila odluku Vijeća sigurnosti UN-a o Kosovu


U Evropskoj uniji su danas sa zadovoljstvom reagovali na odluku Vijeća sigurnosti o rasporedjivanju civilne misje na Kosovu, EULEX. Naglašava se kako je u stavu Vijeća prepoznata i važnost angažovanja Unije u stabilizaciji Zapadnog Balkana, gdje evropske perspektive imaju nezamjenjivu ulogu.

Ovom prilikom je zvanični Brisel još jednom istakao - stabilnosti Zapadnog Balkana pridaje posebnu važnost. U tom se kontekstu daje puna podrška evropskim aspiracijama država regiona, gdje se, ne bez razloga, posebno ističe mogućnost da Srbija, čim ispuni neophodne uslove, ubrzano nastavi prema Evropi.

U prvoj zvaničnoj reakciji Evropske unije na odluku Vijeća sigurnosti se naglašava kako je Brisel zadovoljan do sada obavljenim pripremama za rasporedjivanje EULEX misije, kao i garancijama Beograda da će je podržati. Sa druge strane, naglašava se kako je saradnja EULEX-a sa vlastima u Prištini od suštinskog interesa kada je riječ o jačanju vladavine zakona. Za uspjeh misije je potrebno partnerstvo sa Prištinom, ukazuje se u Briselu.

U okviru svoga mandata, EULEX misija će u potpunosti poštovati rezoluciju 1244 UN-a, a djelovaće u okvirima neutralnosti, naglašava se u današnjoj reakciji. Sa zadovoljstvom se konstatuje kako je odluka Vijeća sigurnosti otvorila vrata operacionalizaciji evropske misije, koja bi trebala da u kratkom vremenskom roku preuzme sve svoje obaveze na cijezloj kosovskoj teritoriji, saradjujući sa drugim medjunarodnim organizacijama prisutnim na terenu.

Ovim se opravdava optimizam visokog predstavnika EU, Javiera Solane, izrečen pred sjednicu Vijeća sigurnosti:

"Vrlo se nadamo da će rasporedjivanje misije EULEX-a krenuti početkom decembra, ako to bude moguće, drugog decembra i to na cijeloj teritoriji Kosova, slijedeći ranije dogovorenu zajedničku akciju".

XS
SM
MD
LG