Linkovi

Gradjani Californije glasali za bolji odnos prema životinjama na industrijskim farmama


Gradjani Californije su velikom većinom glasali za bolji odnos prema životinjama na industrijskim farmama. Prema dosadašnjem zakonu životinje na tim farmama - kokoške, telad i svinje, bilo je dozvoljeno držati u kavezima jedva malo većim od njih samih. Većina tih životinja ne može nikada leći, okrenuti se, protegnuti noge i na to su prisiljeni cijeli život. To će se sada izmjeniti nakon što su gradjani Californije na novembarskim izborima podržali takozvani Prijedlog broj 2. Za Glas Amerike izvještavaa, Julie Taho.

Mnogi amerikanci imaju idealiziranu sliku o životinjama na farmi, zamišljajući ih na zelenim pašnjacima, u miru i u prirodnom okruženju.

Ali život oko 20 miliona životinja na industrijskim farmama u Californiji je daleko od te idealizirane slike.

Organizacija Humano društvo Sjedinjenih Država je bila glavni sponzor Prijedloga 2, kojim se od farmera zahtijeva da unaprijede uvjete uzgoja goveda, svinja i koka nosilja.

Paul Shapiro je jedan od direktora Humanog društva.

“Većina životinja je zatočena u tvorničkim farmama, na stotine miliona njih drže se čitav život u kavezima unutar kojih se teško mogu pomaknuti. Neki od kaveza su jedva malo veći od njihovog tijela, i to nije privremeno, oni su u tome stalno. Tu one provedu svoj ukupan bijedni život.”

Na izborima 4. novembra, stanovnici Californije su velikom većinom bili za Prijedlog broj 2.

Prema tom Prijedlogu telad, koke nosilje, i svinje koje se koriste za uzgoj ne mogu biti zatvorene u malene kaveze, i trebaju imati dovoljno prostora da ustanu, legnu, da se okrenu i protegnu noge.

Ali,izgleda da ima onih koji su protiv.

Kay Johnson Smith je podpredsjednica Udruženja za uzgoj životinja, koje promovira, kako to nazivaju, odgovorno rješenje u stočnoj industriji. Ona kaže da će novi zahtijevi dovesti do porasta cijena jaja, a neki će farmeri propasti.

“To će zaista pogoditi industriju jaja. Većina proizvodjača sa kojima smo razgovarali kažu da ne mogu platiti prepravku zgrada, kupovinu dodatne zemlje kako bi u većoj mjeri živad uzagajali na otvorenom prostoru, i da će zbog toga propasti.”

Medjutim, Paul Shapiro kaže da će dodatni troškovi biti minimalni, manje od penija po jajetu.

U Californiji će i dalje biti moguće kupiti jaja iz drugih američkih saveznih država koja nemaju takve propise, tako da će gradjani kupovati jeftinija jaja, kaže gospodja Smith.

Ljudi će onda glasati prema svom novčaniku, usudjujem se reći, i kupovaće jeftinija jaja, kaže ona.

Shapiro se ne slaže. On kaže da Amerikanci žele dostojan odnos prema životinjama.

Amerikanci ne žele da životinje na industrijskim farmama budu zatočene u tijesnim kavezima u kojima se no mogu ni pomaknuti, to je jednostavno pogrešno, kaže on.

U svakom slučaju sljede novi zakoni o zaštiti životinja na industrijskim farmama nakon što su gradjani izglasali Prijedlog 2.

Farmeri imaju rok do 2015. da farme prilagode novim propisima uzgoja stoke i peradi.

XS
SM
MD
LG