Linkovi

Dan zahvalnosti u SAD: Ostavština jednog 11-godišnjakaU Sjedinjenim Američkim Državama danas, 27. novembra, je praznik, Thanksgiving Day, Dan zahvalnosti. Milioni Amerikanaca večeras se okupljaju za tradicionalnom trpezom da u porodičnoj atmosferi, sa rodbinom i prijateljima na okupu obilježe ovaj dan.

I na hiljade Amerikanaca beskućnika, zahvaljujući posljednjoj želji jednog dječaka, danas također imaju nešto za šta mogu biti zahvalni, na čemu se mogu zahvaliti….

Da nije bilo Brendena Fostera za njih bi današnji dan bio mnogo tmurniji.

Brenden Foster, 11-godišnji dječak iz savezne države Washington je prošlog decembra spoznao najgoru moguću vijest – da boluje od leukemije. Prije nekoliko mjeseci, ljekari su mu rekli da mu je preostalo još samo dvije sedmice života. Brenden je, ipak, uspio nadvladati vlastito stanje i misliti na druge… na život:

“Vraćao sam se sa jednog od ljekarskih pregleda i vidio sam mnogo, mnogo beskućnika i pomislio sam da bih im trebao nešto dati, nekako pomoći” – rekao je jednom prilikom mali Brenden.

I drugima rekao da moraju pomoći, da gladnima treba dati priliku…

Dirnuti i potaknuti Brendenovom brigom, nehovi prvi susjedi i stanovnici naselja u kojem je živio počeli su donirati hranu za beskućnike. Brenden Foster bio inspiracija za slične korake, od Kalifornije do Floride.

“To je Brendenova ostavština…. a bilo mu je samo 11 godina. On je uradio više nego što neki čak i sanjaju, samo sa jednom jedinom željom…. da pomogne drugima” - kaže Wendy Foster, Brendenova majka.

I posljednjih dana života, kada je bio toliko slab da nije mogao ni oči otvoriti, Brenden je vjerovao u svoj san:.

“Ovo je vrijeme darovanja” – znao je reći.

Do 21. novembra, dana kada je Brenden Foster umro u njegiovo ime je, samo na jednom mjestu u Los Angelesu, beskućnicima posluženo više od 2.500 obroka hrane.

XS
SM
MD
LG