Linkovi

Dan nakon terorističkih napada u Mumbaiju: Rat protiv Indije


Premijer Indije Manmohan Sing, obraćajući se naciji danas, dan nakon žestokog terorističkog napada dobro naoružanih terorista koji su izveli napade na 10 lokacija u Mumbaiu, finasijskom centru te velike zemlje, izjavio je da su napadači najvjerojatnije bazirani u inostranstvu. Ne spominjući poimenično ni jednu od susjednih država, gospodin Singh je naglasio da će „susjedima“ reći da korištenje njihovih teritorija za organiziranje i izvođenje napada na tlu Indije neće biti tolerirano.

Istovremeno sa obraćanjem indijskog premijera, u dva luksuzna hotela, The Taj Mahal i Oberoi-Trident, pripadnici indijskih snaga sigurnosti su, pretresajući praktično sobu po sobu, nastojali oslododiti taoce i obračunati se sa preostalim napadačima. Tim od 200 komandosa, specijalaca za slamanje otpora u takvim situacijama, stigao je u spomenute hotele jutros iz New Delhi-ja, glavnog grada Indije. Hotele su okružili pripadnici indijske armije. Tokom prodiranja specijalaca u hotele mogla se čuti sporadična pucnjava. U tim objektima i na nekoliko drugih ciljeva „visokog profila,“ napadači su prilikom jučerašnjeg napada otvarali žestoku nasumičnu vatru i bacali granate. Ubijeno je, prema do sada saopštenim podacima, najmanje 125 osoba, a povrijeđeno 327. Povrijeđeni su smješteni u tamošnjim bolnicama.Među ubijenima su i 11 policajaca i šef antiterorističkih snaga Mumbaija.

Tokom noći pripadnici vatrogasnih ekipa iz hotela The Taj Mahal, čiji je jedan dio bio zahvaćen požarom izazvanim eksplozijama granata, evakuirali su veliki broj gostiju i osoblja. Za sada se pouznado ne zna koliko je osoba u hotelima, stranaca i Indijaca, blokirano. Vjeruje se da napadači kao taoce drže više stranaca.

Jedan od hotelskih gostiju, zapravo gošća, o stanju u hotelu u vrijeme napada rekla je, između ostalog, i ovo:

„Hotelsko osoblje nam je govorili da budemo tihi, da ostanemo mirni, da će biti u redu, ali zapravo niko nije imao neku informaciju. Mi smo mogli čuti sve. Mogli smo čuti... znali smo da su vojnici prodrli u hotel, jer smo ih mogli čuti kako trče kroz hotel, čuli smo pucnujavu, čuli smo svaku eksploziju.“

Pomoćnik indisjkog ministra unutarnjih poslova Sri Prakash Jaiswal napade je ocijenio kao vrlo dobro planirane i među najtežim do sada izvedenim na tlu Indije i istakao:

„Nema sumnje da su napadači visoko istrenirani i da su napade izveli na zamišljeni način. Želimo uvjeriti sve ljude da ne klonu duhom. Mi ćemo na napade odgovoriti na primjeren način. Vlada Indije ove terorističke napada smatra ratom protiv zemlje i u ovoj situaciji djelovaće kao da je ratno stanje.“

Mumbai je danas grad u nekoj vrsti policijskog sata. Policija je pozvala građanje i goste grada da ne izlaze na ulice i da i na taj način olakšaju vlastima da se nose sa novonastalom situacijom.

Odgvornost za napad preuzela je malo poznata teroristička grupa koja sebe naziva Deccan Mujahedin. Pojam mudžahedin vezuje se na islamske ektremiste, dok riječ Deccan može značiti da je ta teroristička grupa na određeni način povezana sa platom Deccan, područjem na jugu Indije.

XS
SM
MD
LG