Linkovi

BiH: Štrajk upozorenja prosvjetnih radnika u FBiHSrednje škole u šest od 10 kantona u Federaciji Bosna i Hercegovina danas su štrajkom upozorenja u trajanju od 30 minuta, upozorile javnost i kantonalne vlade na zahtjeve sindikata prosvjetnih radnika. U najkraćem, indikati zahtijevaju dosljednu primjenu kolektivnog ugovora potpisanog ovog ljeta i najavljuju borbu za budžetski novac za iduću godinu.

Tatjana Žarković – Tafro već 35 godina predaje historiju u sarajevskoj Drugoj gimnaziji. Danas u 15 sati i ona je bila je jedna od stotina srednjoškolskih profesora širom Federacije koji su na 30 minuta prekinuli nastavu. Učenici su ostali u razredima svjedočeći sindikalnoj borbi svojih profesora. Nakon 30 minuta nastava je nastavljena.

Profesorica Žarković kaže da je zaljubljenik u svoj posao, te da joj je dobrobit učenika veoma bitna. S druge strane, ona podržava sindikalnu borbu za prava profesije kojoj pripada:

„Ovo je, u stvari, štrajk upozorenja da bi se ispoštovalo ono što je vlada potpisala sa kantonalnim odborom sindikata… i to je ono što je najvažnije i najbitnije.“

Druga gimnazija samo je jedna od sarajevskih škola koje su danas obustavom nastave na pola sata poslale poruku vlastima. Predstavnik kantonalnog sindikata tvrdi da vlada namjerava i iz novca za srednje obrazovanje.

„Prosvjetni radnici neće stezati kaiš za iduću godinu. Kaiš neka se steže na bilo kojim investicionim zahvatima“ – kaže Faruk Bešlić, predstavnik Sindikata srednjeg obrazovanja Kantona Sarajevo.

Ssindikat se za štrajk upozorenja odlučio u vrijeme planiranja troškova za narednu godinu. Pred kantonalnu vladu su stavili nekoliko zahtjeva:

„Mi sada, štrajkom upozorenja, tražimo dosljednu primjenu kolektivnog ugovora, onako kako je potpisano. Tražimo za budžet za 2009. godinu da se otvore razgovori sa svim budžetskim korisnicima, ravnopravno i zajednički, da se dogovorimo da uskladimo troškove života… što smo obavezni prema općem, kolektivnom ugovoru i prema našem kolektivnom ugovoru. Znači, da se usklade troškovi života za 2009. godinu… koliki je to porast“ – takođe je istakao gospodin Bešlić, govoreći o sindikalnim i zahtjevima prosvjetnih radnika.

Prema tvrdnjama sindikalaca zabrinjava položaj prosvjetnih radnika u šest kantona FBiH. Javnim pritiskom i štrajkom upozorenja žele, kako kažu, natjerati vlasti da poštuju ono što je već ranije dogovoreno.

Dženana Hamzić – Tanović, iz Sindikata srednjeg obrazovanja FBiH, upućeje zamjerke i federalnoj vladi:

„Federalna vlada ne samo da ne koristi svoju koordinirajuću ulogu, nego ona, zapravo, ne želi da koristi ni ono što joj je ustav dao. A ustav joj je dao da stvara društvo socijalne pravde i jednakosti. Vlada je to u ovim aktivnostima koje sa nama vodila pokazala da ne želi.“

Osim odnosom federalne vlade, sindikalci su nezadovoljni i radom funkcionera resornog ministarstva. Prema tvrdnjama sindikalca trebalo bi da radi više i bolje.

„Postavlja se pitanje da li, zapravo, u tom ministarstvu u kojem se stalno žalei kako imaju samo koordinirajuću ulogu… i kada im se ponudi koordinirajuća uloga …. aa li je oni žele realizirati. U ministarstvu žele, vjerovatno, da okončaju svoje mandate ne radeći ništa. Mi, kao sindikat na to nismo htjeli pristati. Ako ništa… evo upozorili smo građanstvo, upozorili smo javnost, upozorili smo roditelje, upozorili smo naše članove.“

U ministarstvu obrazovanja Federacije Bosne i Hercegovine kažu da znaju da je danas održan štrajk. Ipak, i nakon nekoliko poziva njihovo viđenje današnjeg štrajka je…. izostalo.

XS
SM
MD
LG