Linkovi

Amerikanci sutra proslavljaju  Dana zahvalnosti


Tradicionalni američki praznik Dan zahvalnosti nastao je kao dan kada se slavi i odaje zahvalnost za obilnu godišnju žetvu. Tradicija je u SAD da se u to vrijeme peče ćurka ili purica, i jede slatka pita od tikve, da se provodi vrijeme sa porodicom, i priprema za sezonu praznične kupovine.

Svake godine, praznik počinje tako što predsjednik pomiluje dvije purice , kako ne bi postale nečija večera za Dan zahvalnosti. Tradiciju je započeo predsjednik Harry Truman 1947.

Tako je i danas gospodin Bush poklonio život puricama po imenu Tikvica i Oraščić (Pumpkin & Pecan), koje prvo idu u Disneyland kako bi bile na čelu tamošnje praznične parade, a potom u slatku penziju, kako bi provodile dane na nekoj lijepoj farmi čeprkajući po travi i uživajući u suncu.

Predsjednik Bush je iskoristio priliku da poželi sretan Dan zahvalnosti svim gradjanima Amerike, pogotovo vojnicima, njihovim obiteljima, armiji dobrovoljaca, učiteljima, medicinskom osoblju....


Imena prošlogodišnjih pomilovanih purica, May i Flower, su simboli broda koji je prije skoro 400 godina isplovio za Ameriku iz mjesta Plymouth u Engleskoj. A u jesen 1621. doseljenici su slavili obilnu žetvu sa lokalnim Indijancima, koji su pomogli da se snadju na novoj zemlji i da ju obradjuju.

Od 17. stoljeća do danas, Dan zahvalnosti se pretvorio u praznik koji se u Americi obilježava velikim, šarolikim paradama, gozbom i otvaranjem božićne sezone kupovine. Parada robne kuće Macy's u New Yorku jedna je od glavnih svečanosti kojima se svake godine obilježava Thanksgiving, kako se blagdan zove. Očekuje se da će ove godine paradi prisustvovati oko dva i po miliona ljudi, dok će 44 miliona pratiti događaj putem televizije.

Parada služi kao podsjetnik na početak praznične sezone. U petak, dan poslije praznika, mnogi Amerikanci će ustati rano kako bi iskoristili velike rasprodaje u prodavnicama širom zemlje. Prošle godine, prema procjenama Nacionalnog udruženja prodavača, više od 60 miliona ljudi je na taj dan išlo u kupovinu.


XS
SM
MD
LG