Linkovi

Benova porcija čilija: Tajna koja traje više od 50 godina“Ben’s Chili Bowl,” odnosno „Benova porcija čilija," je jedan od simbola Washingtona. Riječ je o restoranu koji svoje vjerne mušterije privlači čilijem sa dimljenim kobasicama, hamburgerima i viršlama. Čili je, da napomenemo za svaki slučaj, zaljućeni grah sa kojim ide ostalo spomenuto. Restoran u porodičnom vlasništvu je izdržao pet decenija velikih promjena koje su se dešavale u glavnom gradu SAD. Ono što se u samom restoranu nije mijenjalo je jelovnik, ukus čilija i uvijek ista predanost gradu i gostima.

Sočne kobasice sa svježim domaćim čilijem i savršeno isprženim krompirićima ili neka druga kombinacija, obavezno sa čilijem, na prvi pogled mogu ličiti na obroke iz restorana brze hrane. Ali vjerne mušterije kažu da Benova hrana nikako nije nešto obično, svakodnevno…

“Sa senfom, svježim lukom, kašikom tajnog Benovog čilija, kada zagrizete, osjetite kako vam se kroz usta šire najsočniji sokovi. Kada jedete poludimljenu kobasicu sa čilijem, to je pravi blagoslov koji i bog zna da vam je potreban. Sve je to zbog tajnih sastojaka koje Ben neće da otkrije….” - rekao je, uz mnogo toga drugog, čuveni komičar Bill Cosby, jedan od najvećih zaljubljenika restorana prilikom nedavne proslave 50. godišnjice tog svojevrsnog gradskog simbola.

Ben i Virginia Ali otvorili su restoran 1958. godine , na jednom od uglova vašingtonske znamenite ulice U. „Benova porcija čilija" je otada svjedok gradske istorije, od građanskih nemira u kojima je 1968. godine gotovo totalno degradiran život u tom dijelu grada, pa do ponovne revitalizacije koja je uslijedila nakon završetka gradske podzemne željeznice.

I u dobrim i lošim vremenima „Ben" nije prestajao da služi svoje mušterije, kaže Virginia Ali i dodaje:

“Jednostavno smo uvijek osjećali kao da je ovo naš grad, da jeste naš grad, naš dio grada. Cijela zajednica nas je upravo tako i prihvatila.”

Danas restoran vodi Nizam, najmlađi od tri Alijeva sina. On kaže da se restoran razvija, da privlači sve vrste mušterija:

“Ako pogledate uz šank, vidjećete sudiju koji sjedi pored narkomana, pored nastojnika, učitelja…. Svi tu sjede uz šank… zajedno. Ljudi samo počnu konverzaciju i svi se uključuju, pričaju o tome šta radi gradonačelnik, kakva je situacija u zemlji, ili šta bilo. Razgovara se o raznovrsnim temama.“

„Benova porcija čilija" je popularno podnevno svratište i najuticajnih vašingtonskih političara. Nizam spominje samo neke:

"Svi gradonačelnici, članovi gradskog vijeća, članovi Kongresa…. Charles Rangel, Maxine Walters, Jesse Jackson Senior, Al Sharpton…. Denis Kuchinic u vrijeme kampanje…. Hillary Clinton, Strom Thurmond u svoje vrijeme…..Grad Washington nam uzvraća ljubav i prije izvjesnog vremena i gradonačelnik Adrian Fenty došao da čestita pedesetu godišnjicu.”

A gospodin Fenty je tom prilikom rekao:

“Kao gradonačelnik Washingtona ovaj dan proglašavam danom “Benove porcije čilija.”

Mnogi će reći, simboličan proglas… jer je već više od pola stoljeća svaki dan za zaljubljenike u porciju nenadmašnog čilija … dan “Ben’s Chili Bowl-a.”

XS
SM
MD
LG