Linkovi

Za bolji svijet: Od jednostavne ideje do Centralne kuhinje


Robert Egger je svojevremeno vodio jedan noćni klub u Washingtonu. Prije 20 godina otvorio kuhinju u glavnom gradu u kojoj od tada do danas siromašni, beskućnici i mnogi drugi nevoljnici mogu dobiti ukusan obrok hrane. Njegova kuhinja, nazvana Centralna, otvara nove mogućnosti i za ljude koji su bili krenuli stranputicom. Svoju zamisao Robert Egger je zasnovao na korištenju preostale hrane i neutrošenih namirnica brojnih restorana u glavnom gradu SAD.

Sada se svakog dana u Centralnoj kuhinji od dvije tone viškova i ostataka hrane i namirnica priprema oko 4.500 obroka i dostavlja centrima za zbrinjavanje beskućnika, centrima za liječenje narkomana i centrima za brigu o starim osobama na području Washingtona.

Kao menadžer noćnog kluba Robert Egger je bio i jedan od volontera koji su prije 20 godina raznosili hranu beskućnicima. Prisjećajući se tih dana, on kaže:

“Pitao sam se odakle dolazi hrana koju raznosimo. Saznao sam da se kupuje i, s obzirom da sam cijeli život radio u restoranima, počeo sam da razmišljam o tome koliko mi bacamo dobre hrane. Ukoliko bi je nekako iskoristili mogli bi hraniti mnogo više ljudi…. i to još boljom hranom.”

Uskoro nakon toga u Washingtonu je “rođena” Centralna kuhinja, a….

“... svakog dana naši kamioni-hladnjače obilaze restorane, hotele, bolnice, univerzitete i na higijenski ispravan način preuzimanju neupotrebljenje namirnice… meso, povrće, voće i drugo… i ispravnu preostalu hranu” – objašnjava gospodin Egger i dodaje da pripremanje hrane za ljude u nevolji nije jedino što se u Centralnoj kuhinji dešava:

“Nezaposlenim…, ljudima koji su izašli iz zatvora..., starijim ljudima kojima je potreban posao, mi nudimo šansu da tokom 12 sedmica obuke steknu neke osnovne vještine.”

Mnogi od tih “učenika” su ranije primali besplatnu hranu. Sada uče da kuhaju, da rade u kuhinji, da doprinose zajednici…. Michael Robb je bio rasturač droge. On ima dvije mlade kćerke. Kulinarski program je završio prije dvije godine:

“Naučio sam kako živjeti časno. To mi puno znači. Ova “škola” je moja porodica.”

U kuhinji i sada, kao i svih prethodnih godina, rade dobrovoljci. Zapravo ih svake godine bude oko osam hiljada. Cortney Raneri je student koledža Gettysburg u Pennsylvaniji. Ona sa drugim kolegama dolazi tokom školskog raspusta.

“To je za mene dobro iskustvo. Mislim da rade dobru stvar i da je ovo dobra organizacija."

U djetinjstvu je Robert Egger sanjao da postane vlasnik dobrog noćnog kluba. Sada i za svoju Centralnu kuhinju kaže da je nešto poput kluba - pomaže ljudima u nevolji hranom umjesto muzikom:

“To je zaista je uzbudljivo mjesto. Ne mislim da bih više mogao raditi igdje drugo” kaže gospodin Egger.

XS
SM
MD
LG