Linkovi

Američka nagrada novinaru koji je bio u američkom zatvoru u Iraku 


Komitet za zaštitu novinara, neprofitna, nevladina organizacija,čije je sjedište u New Yorku, ove godine je dodjelila nagrade za iskazanu hrabrost novinarima, fotoreporterima i advokatima koji su branili prava novinara izloženih uznemiravanjima, zatvorskim kaznama i drugim opasnostima u obavljanju svog posla. Medju nagradjenim je i fotograf Associated pressa kojeg su dvije godine držale u zatvoru američke snage u Iraku. Nagrade su saopćene u Washingtonu što je za Glas Amerike pratio kolega Jim Fry.

Izvještavanje sa ratišta je medju najopasnijim zadacima novinara. Tokom žestokih borbi u okolini Faludže u Iraqu 2004. godine, fotograf Associated Pressa, Bilal Hussein je bio u novinarskom timu koji je osvojio Pulitzerovu nagradu, prestižnu američku nagradu za žurnalizam.

Ali dvije godine kasnije, u drugom gradu, on je zatvoren. Iz Američke vojske tvrde da je Hussein imao veze sa pobunjenicima, i držali su ga u zatvoru dvije godine.

U to vrijeme, Steven Hurts je bio šef dopisništva Associated Pressa u Bagdadu.

Steven Hurts, Associated Press:

On nije nikada, ponavljam, nikada optužen za zločin.

Hussein je sada u Washingtonu, medju pet novinara koji su ove godine osvojili Medjunarodnu nagradu za slobodu medija.

Komitet za zaštitu novinara jučer je saopćio imena nagradjenih.

Danish Karokhel i Farida Nekzad koji vode novinsku agenciju Afganistana.

Zatočeni reporter na Kubi, Hector Masada Gutierrez, zatim novinar iz Ugande Andrew Mwenda.

Dok pobunjenici na sjeveru Ugande nastavljaju 25-to godišnji gradjanski rat, Mwende je u aprilu pokrenuo neovisni magazin koji je kritički pisao o Armiji Ugande. Ove godine on je 11 puta zatvaran. Ovdje u Washingtonu je saznao da su ga i jučer pokušali uhapsiti.

Andrew Mwenda, novinar iz Ugande:

Kada su moje kolege došle na posao,ured je bio opkoljen vojnicima Ugande, kaže Mwande.

Rizik sa kojim se novinari susreću je isti - hapšenje, tjelesne povrede, ponekad i smrt. Ali uzrok u svakoj od njihovih zemalja može biti drukčiji.

Advokat i aktivista za ljudska prava, Beatrice Metetwa je primila nagradu za životno djelo. Ona tvrdi da iz ureda predsjednika Roberta Mugabea podstiču primjenu zakona koji ograničava medijsku slobodu.

Beatrice Metetwa, advokat iz Zimbabwea:

Postoje stalni pritisci. Ukoliko danas dodjete u Zimbabve možete biti uhapšeni zato što radite svoj posao.

U Ugandi, kaže Mwenda, dok iz dijela vlade često izdaju nalog za njegovim hapšenjem, sudovi još uvijek djeluju neovisno.

Andrew Mwende, novinar iz Ugande:

Mi njihove optužbe pobijamo na sudu i sud nas uvijek oslobadja.

Novinari u Afganistanu kažu da njihova vlada u Kabulu često nije spremna da podrži slobodu medija.

U pokrajinama može biti i opasnije. Oni kažu da su na jugu, gdje Talibani podstiču proizvodnju opijuma za ilegalnu prodaju, njihovom kolegi odsjekli glavu.

Farida Nekzad, novinarka iz Afganistana:

Ustvari, ja ne mogu reći da su to uradili Talibani, mi za sve krivimo Talibane, možda je u pitanju neko drugi,kaže Farida.

Bilala Husseina su američki vojnici uhapsili u Iraku, kaže Hurts, zbog slika koje dokumentiraju žestoku ofanzivu...

Steven Hurts, Associated Press:

...fotografija koje Američka vojska nije željela da odu u svijet.

Komitet za zaštitu novinara svake godine nagradjuje one koji su rizikovali zatvaranje, progone, često i smrt braneći pravo novinara na izvještavanje.

XS
SM
MD
LG