Linkovi

Republika Srpska: Od Klašnice do Mahovljana za 60 dana... ali od kadaIako je proteklo već šest godina od izbora izvođača radova za prvu dionicu autoputa Banja Luka - Gradiška, od Klašnica do Mahovljana u dužini od 5 kilometara i 700 metara, taj dio saobraćajnice još nije završen. Prema tvrdnjama nadležnih to će se desiti 60 dana od okončanja i posljednje sudske parnice o izuzimanju privatnog zemljišta uz autoput. Međutim, kada će to biti niko ne može sa sigurnošću reći, baš kao ni to koliko će iznositi konačna cijena koštanja jednog kilometra autoputa.

„Ako pogledate predračun i troškove gradnje podijelite sa dužinom…. startovali smo sa cijenom negdje od 7 i po miliona… Sada je došlo do cijene od 22 miliona, po našoj računici, a evo čuli ste čak i 23 miliona po kilometru…“ – kaže Boško Čeko, glavni revizor javnog sektora Republike Srpske.

Međutim, u Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske smatraju da povećanje osnovnog ugovora za gradnju te dionice autoputa od čak 153 odsto i sadašnja cijena od gotovo 23 miliona konvertibilnih maraka po kilometru izgrađenog autoputa i nije pretjerana. Nedeljko Čubrilović, entitetski ministar saobraćaja i veza, poređenja radi iznosi ove podatke:

„Jedan od najskupljih puteva na prostoru bivše Jugoslavije je put od Ljubljanje do Maribora čija je cijena po kilometru oko 25 miliona eura, a građen je prije 4, 5 godina. Dakle, i vremensku distancu treba uzeti u obzir. Što se tiče autoputa Zabreb – Brace… to je takođe oko 20 miliona eura."

Zakonodavci dodaju da nije realno procjenjivati vrijednost izgrađenog kilometra auto puta na samo jednoj dionici, već da je to moguće tek kada se ova saobraćajnica u potpunosti završi.

„Svi autoputevi se kao projekti gledaju u cjelini. Neka trasa košta skuplje, neka manje… Ovo su za sada visoke cifre, ali očito je da se još 1999. godine, pa potom pogotovo 2002. i 2004. godine ušlo vrlo nespremno i vrlo neorganizovano u posao izgradnje autoputa, da nije napravljena kompletna projektna dokumentacija, da nije usvojeno niz pratećih akata, da nisu završeni imovinsko-pravni poslovi… i onda je sve to poslije pričinjavalo probleme“ – ističe Igor Radojičić, predsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske.

Poslanici vladajućeg SNSD-a u Narodnoj skupštini visoku cijenu koštanja opravdavaju i činjenicom da je dionica od Klašnica do Mahovljana i najteža dionica auto-puta Banja Luka - Gradiška.

„To je otvoreni put… dva prema jedan… i sedam mostova….“ – podsjetio je Uroš Gostić, poslanik te stranke.

Međutim, predstavnici opozicije smatraju da je za brojne probleme u izgradnji ovog autoputa najviše odgovorna vlada Repubike Srpske.

„ Kada je u pitanju javno preduzeće „Putevi“… krivicu ne snose direktno oni. Vlada Republike Srpske je nalogodavac i u "Putevima" su praktično nijemo izvršavali ono što od njih zahtijeva vlada Republike Srpske svojim zaključcima, odnosno resorno ministarstvo“ – smatra Vukota Govedarica, poslanik SDS-a.

Bilo kako bilo, Narodna skupština je nedavno podržala izvještaj Glavne službe za reviziju o izgradnji dionice auto puta Klašnice-Mahovljani, ali niko još sa sigurnošću ne može reći kada će ta trasa biti završena, baš kao i ostale dvije, znatno duže dionice autoputa od Banjaluke do Gradiške. Na tim dionicama prvi radovi počeli su tek ove godine, iako je rok za završetak četrdesetak kilometara autoputa prvobitno bio kraj 2009.godine.

XS
SM
MD
LG