Linkovi

Uz Međunarodni dan zaštite prava djeteta: Cijeli dan na sarajevskoj raskrsnici za 5 marakaSarajevo danas, 19. novembra 2008, dan uoči sutrašnjeg Međunarodnog dana prava djeteta.

Dva dječaka koji zajedno nemaju 18 godina, na sarajevskoj raskrsnici, perući prednja stakla zastalih automobila, zarađuju za život. Kažu da dnevno zarade 5 maraka. Jedan od njih, kako reče, da ima desetoro braće i sestara.

Nekoliko kilometara dalje, u centru grada na nekadašnjem dječijem igralištu, niče stambeni kompleks nekog od lokalnih poduzetnika. Djeca iz okolnih zgrada odrastaće će igrajući se na parkingu.

Nekoliko ambasada demokratskih zemalja udobno se smjestilo u nekadašnja obdaništa. Pretrpana obdaništa smještena su u neuslovne stanove i prostore stambenih zgrada.

Lokalne vlasti odlučile su da djeca u obdaništima uče o vjeri, a da u školu kreću sa navršenih pet godina.

Primjeri su brojni. Djetinjstvo u Sarajevu danas ima sve manje prostora, sve manje vremena i sve manje zaštite od politike.

Ladislava Hamzić, aktivistica nevladinog udruženja „Naša djeca“ koje postoji više od 50 godina, podsjeća:

„Onaj osnovni princip na kojem počiva Konvencija o pravima djeteta da se sve uvijek radi u interesu djeteta u našoj zemlji se nedovoljno poštuje.“

U Bosni i Hercegovini politika pokreće sve. Sigurna nisu ni djeca. Zakoni, i ako postoje, ne poštuju se. Stepen zaštite dječijih prava neujednačen je u različitim dijelovima zemlje.

Dobrih momenata, kaže godpođa Hamzić, ima, ali su rjeđi od onih loših:

„Mi imamo određenih oblasti koje du dobro riješene i gdje su zaštićena prava djece, pogotovo kada je riječ o djeci bez roditeljskog staranja.“

Sa ovakvom slikom Sarajevo dočekuje dan zaštite dječijih prava. U trenutku kada je dječak od 5 godina zaradio svoj prvi današnji novac, u zgradi udaljenoj četiri kilometra nadležni ministar protokolarnim sastankom obilježio je dan zaštite dječijih prava u svom, „ministarskom rejonu.“

XS
SM
MD
LG