Linkovi

Al-Qaidin uvredljivi napad na Baracka Obamu: Novi predsjednik SAD nazvan crnim kućnim robomBijela kuća je poruku al-Qaide novoizabranom predsjedniku Baracku Obami koja sadži rasne uvrede ocijenila sramnim i žalosnim. Glasnogovornica Dona Perino takođe je istakla da je prva reakcija pripadnika te terorističke grupe na izbor gospodina Obame za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država podsjetnik svim Amerikancima sa kakvim ljudima imaju posla.

Kada je o samoj poruci riječ, danas je na jednoj internet stranici militantnog sadržaja postavljen tonski snimak, identificiran kao glas drugokomandujućega Al-Qaide Aymana al-Zawahirija. Na snimku taj glas gospodina Obamu naziva crnim kućnim robom, što je uvredljivi izraz koji se odnosi na poniznog cnca koji služi bijelce. Bijela kuća je oštro osudila i dio poruke Al-Qaide u kojoj se kaže da je Obama okrenuo leđa muslimanskim korijenima svoga oca.

Glasom, navodno Zawahirijevim, izrečene su uvrede i na račun sadašnje državne tajnice Condoleezze Rice i bivšeg državnog sekretara Colina-u Powela, istaknutih američkih zvaničnika, takođe crne boje kože.

Diretne reakcije na uvrede ozloglašene terorističke organizacije iz Obaminog štaba nije bilo.

XS
SM
MD
LG