Linkovi

Afganistanac na West Pointu: Odličan kadet biće i sjajan inžinjerAmerička vojna akademija West Point je najstariji vojni univerizitet u SAD. Osnovao ju je Gerge Washington, prvi američki predsjednik. Pored mnogih drugih istaknutih Amerikanaca, na West Pointu obrazovali su se u dvojica američkih predsjednika, Ulysses G. Grant i Dwight D. Eisenhower.

Mnogim momentima i zbivanjima za koja se može reći „desili su po prvi put na West Pointu“ sada se može dodati u ovo – na čuvenoj akademiji studira i prvi Afganistanac.

Prostrani kompleks West Pointa nalazi se 96 kilometara sjeverno od New Yorka. Od 4.400 studenata, koliko ih sada ima, 56 su stranci.

Shoaib Yousoufazai jedini je Afganistanac:

„To što sam ovdje je izuzetno vrijedno za moju zemlju. Ključno je imati ljude koji mogu preuzeti najteže obaveze u ova, ključna, vremena kroz koja prolazi Afganistan.“

Kadet Yousoufazai studira civilno inžinjerstvo i diplomiraće slijedeće godine. Znanja sa West Pointa izuteno su dobro došla zemlji koja se obnavlja od temelja:

„Biću u stanju projektovati i voditi gradnju mostova i puteva i tako pomagati mojoj zemlji“ – kaže Yousoufazai.

Njegov studij na West Pointu je zajednički korak američke i vlade Afganistana, korak izgradnje afganistanske armije i stvaranja stručnjaka potrebnih obnovi zemlje.

Shoaib Yousoufazai je izabran među više od 200 konkurenata, a školovanje kroz koje prolazi podrazumijeva rigorozan fizički trening, duga marševanja, vojnu taktiku.... jednom riječju klasične vojne discipline kombinirane sa stručnim znanjima, znanjima iz umjetnosti i humanističkih nauka.

Pukovnik Barry Shoop, član izborne komisije, kaže da su znanje engleskog, talenat za matematiku i sposobnost adaptiranja na kulturološke razlike osnovni elementi izbora stranih studenata-kandidata za West Point:

„Brinuo nas je nagli prelazak iz jednog kulturološkog okruženja u drugo, sasvim drugačije, i to na dugo vrijeme. Shoaib je bio u prilici da putuje, u Pakistan i druge krajeve, da vidi i čuje nešto drugačije, i uz sve ostalo što se uklopilo, učinilo ga je kandidatom broj jedan.“

Izbor je, pokazalo se, bio pravi. Shoaib Yousoufazai se odlično uklopio u način života na West Pointu. I uopće, američki način života, toliko različit od afganistanskog, ga oduševljava.

Primjera radi, cijela njegova zemlja slavi muslimanske vjerske praznike, a za Amerikance vjerski praznici su nešto osobno. Na West Pointu vjerske službe su dostupne svim kadetima, naravno i muslimanima po vjeri. Za Yousoufazaija to je, jednostavno, pitanje slobode i izbora:

„Uz američke slobode imate izbor. Možete izraziti ono što želite, a da istovremeno, drugi poštuju vaše poglede, naravno i vjerske. Ovdje imamo džamiju, imamo službu. Iznenađujuće i sjajno za Sjedinjene države.“

Shoaib Yousoufazai je odličan student, a pukovnik Steve Ressler, njegov mentor, kaže da će biti i odličan inžinjer:

„Apsolutno sam ubijeđen da će Shoaib biti najstručniji civilni inžinjer u Afganistanu, odmah nakon povratka biće u stanju uraditi dobre stvari i za afganistansku armiju i za cijelu zemlju.“

I upravo to je svrha studija prvog Afganistanca na West Pointu, naoko malog koraka u krupnim ukupnim naporima kojima Sjedinjene Američke Države pomažu i podržavaju obnovu Afganistana.

XS
SM
MD
LG