Linkovi

Novoizabrani predsjednik Obama i Senator McCain će suradjivati u budućnosti


Novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama sastao se u Chicagu sa svojim protivnikom s nedavnih izbora, senatorom Johnom McCainom. Dvojica su političara izrazili nadu da će u mjesecima koji dolaze dobro surađivati.

Barack Obama i John McCain sastali su se prvi put od završetka izbora. Prije sastanka, gospodin Obama je izjavio:

"Razgovarat ćemo o suradnji kako bi zajednički popravili situaciju u zemlji. Također, ovo je prilika da se zahvalim senatoru McCainu za njegovu službu našoj naciji."

Novinari su pitali Johna McCaina namjerava li pomoći administraciji budućeg predsjednika, na što je on odgovorio pozitivno.

Nakon sastanka koji je održan u prostorijama u kojima najbliži suradnici novog predsjednika planiraju tranziciju vlasti, objavljeno je zajedničk osaopćenje. U njemu se navodi da Amerikanci bez obzira na stranačku pripadnost žele da njihovi čelnici surađuju u reformi političkog sistema, pogotovo u Washingtonu. Dvojica bivših protivnika također naglašavaju da su vodili 'produktivne razgovore' u reformi državne uprave kako bi se obnovilo povjerenje građana u vlast. Barack Obama i John McCain su također izrazili nadu u vezi buduće suradnje u rješavanju financijske krize i na području nacionalne sigurnosti.

Sastanak Obama-McCain uslijedio je manje od dva tjedan nakon predsjedničke izborne kampanje u kojoj su dvojica političara oštro kritizirali jedan drugog – u vezi s poreznom politikom, predloženim rješenjima za gospodarsku krizu te glede rata u Iraku.Jedno od novinarskih pitanja jučer upućenih budućem predsjedniku bilo je da prokomentira medijska izvješća prema kojima će on položaj državne tajnice ponuditi senatorici Hillary Clinton.

Hillary Clinton je osoba čiji će savjet meni uvijek biti potreban. Ona je jedan od najboljih javnih djelatnika koje imamo. To je jedino što želim reći o ovoj temi, u ovom trenutku' – rekao je budući predsjednik.

Politički analitičari kažu da Baracka Obamu po ulasku u Bijelu kuću, 20. januara, očekuje širok spektar raznovrsnih problema. Uz prilično lošu ekonomsku situaciju, tu su i dva ratna sukoba u kojima sudjeluje američka vojska – irački i afganistanski. Također, novi predsjednik treba ispuniti i obećanja dana u kampanji – pogotovo ona vezana uz reformu zdravstva te najavu nove politike na planu energetike.

William Galston iz washingtonskog Instituta Brookings o tome kaže: "Kada stupi na dužnost, uvjeren sam da će prvi prioritet biti ekonomija. Očekujem da će se Obamina administracija koncentrirati na dva aspekta krize. Prvo, loše stanje na financijskom tržištu te drugo, prelijevanje krize s tog područja na šire područje nacionalne ekonomije. Recesija će biti duža i dublja nego što se prognoziralo prije nekoliko mjeseci."

Očekuje se da će budući predsjednik u sljedećih nekoliko dana objaviti prva ministarska imenovanja te imena najbližih suradnika koji će s njim raditi u Bijeloj kući.

XS
SM
MD
LG