Linkovi

SAD - Iraq: Iračka vlada usvojila sporazum o američkom vojnom prisustvu


Vlada Iraka, odnosno Vijeće ministara, većinom glasova jučer je prihvatilo i odobrilo trogodišnji vojni sporazum sa Sjedinjenim Američkim Državama kojim se dozvoljava američkim vojnim snagama da na tlu Iraka ostanu do kraja 2011. godine, unatoč snažnom protivljenju nekoliko lidera, šiita. Tim sporazumom, ukoliko bude ratificiran i u iračkom parlamentu, bio bi zapravo produžen mandat Ujedinjenih nacija koji američkim snagama ističe 31. decembra ove godine. Kako je najavljeno, poslanici iračkog parlamenta trebali bi o sporazumu da se izjasne 24. novembra.

Ryan Crocker, američki ambasador u Iraku, istakao je danas, na ceremoniji simboličnog potpisivanja sporazuma sa iračkim ministrom inostranih poslova Hoshyarom Zebarijem, da je to dokument od izuzetne važnosti za odnose SAD i Iraka.

Glasnogovornik iračke vlade Ali Debbagh je, govoreći o sporazumu, precizirao da bi se američke snage, u skladu sa odredbama, trebale povući iz Iraka do kraja 2011. godine, da taj rok neće biti subjekt promjene, ali i da je ostavljenja mogućnost iračkoj vladi da tog momenta predloži i novi sporazum.

Podsjetivši da je dosta žučna debata o sporazumu vođena dosta dugo i unutar iračkog Vijeća ministara i u vladajućoj šiitiskoj koaliciji, gospodin Dabbagh je istakao da su nesporazumi prevladani i saglasnost postignuta:

„Sporazumu su razmotrili predstavnici svih frakcija zastupljenih u vladi tokom subotnjeg sastanka sa premijerom Malikijem i svi su bili u prilici iznijeti svoje poglede.“

Samo je jedan od 28 članova iračkog kabineta, prisutnih na jučerašnjem izuzetno značajnom zasjedanju, glasao protiv usvajanja sporazuma. Devet članova kabineta bilo je odsutno.

Najveće protivljenje usvajanju sporazuma pružali su uticajni šiitski klerik Muqtada Sadr i drugi šiitski lideri, bliski Iranu. Sadr je u prošli petak najavio stvaranje nove oružane milicije i udvostručavanje takozvanih „Brigada obećanog dana“ za borbu protiv američkih snaga. On je zatražio i da SAD „napuste Irak ne ostavljajući ni jednu bazu u toj zemlji.“

Iranska televizija je, međutim, ishod nedeljnog glasanja nazvala „pobjedom vlade premijera Nouri al Malikija“ ističući da je vlada, kako je rečeno, „nametnula svoje poglede svima.“ Iranski režim se, inače, dugo protivio iračko-američkom vojnom sporazumu, tvrdeći da prijeti sigurnosti i stabilnosti Irana.

XS
SM
MD
LG