Linkovi

Na evropsku inicijativu ekonomski summit u Washingtonu


Lideri 20 industrijski najrazvijenijih zemlja svijeta i velikih zemalja u razvoju ovog se vikenda sastaju u Washingtonu kako bi razgovarali o mjerama na obnavljanju globalne financijske stabilnosti. Skup su inicirali evropski lideri, koji kažu da dolaze sa rješenjima za krizu koja je trenutno zahvatila svijet.

I dok će ih u Washingtonu dočekati predsjednik George Bush, evropski lideri se unaprijed raduju dolasku administracije novo-izabranog predsjednika Baracka Obame 20-tog januara. Uoči ovog summita, Mandy Clark iz Londona za Glas Amerike govori o dvojici evropskih lidera koji su predvodili put u Washington.

Kada je ekonomska kriza pogodila Evropu, dva moćna politička lidera su se zauzeli da ublaže njen udar – britanski premijer Gordon Brown i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.

Gospodin Sarkozy trenutno predsjedava Evropskom Unijom. On je preuzeo inicijativu u pozivanju na transatlantsko rješavanje krize.

Nicolas Sarkozy, predsjednik Francuske:
Evropa želi da radi ruku pod ruku sa Sjedinjenim državama, kao dva saveznika, dva prijatelja, dva partnera, koji imaju ista uvjerenja, iste vrijednosti i koji moraju odgovoriti izazovima, kaže Sarkozy.

Sadašnji britnaski premijer ima iskustva kada je riječ o ekonomiji. Gospodin Brown je 10 godina bio minister finansija u vladi Tonija Blaira, stvarajući reputaciju kompetentnosti i razboritosti.

Ovog oktobra njemu je kod kuće i u inostranstvu odato priznanje za 700 milijardi dolara vrijedan program pozajmica i garancija u svrhu podsticanja britanskih banaka. Financijsko osiguranje je postalo šablon za rješenje kreditne krize, i korišteno je i u Sjedinjenim Državama.

Ali je gospodin Sarkozy bio taj koji je insistirao na okupljanju lidera 15 zemalja koje koriste euro i Britanije kako bi iznašli riješenje krize. Na kraju su se složili da koriste Brownov plan osiguravanja likvidnosti banaka.

Dvojac, Brown-Sarkozy je postao impresivan kaže britanski parlamentarac Denis MacShane.

Denis MacShane, član britanskog parlamenta:
Uzmite ovaj trenutak, uzmite ovu dvojicu, Browna i Sarkozy-a, obrnute strane političke ograde ali ni jedna neće imati koristi ukoliko se Britanija ili Francuska, Evropa ili Amerika ne povuku iz ove krize brzo i pametno koliko to mogu.

Francuski predsjednik je bio taj koji je od predsjednika Busha tražio da 15 novembra sazove summit svjetskih sila u Washingtonu. Sljedeći izazov za Browna i Sarkozija biće da uvjere Sjedinjene Države da vode put na opravljanju globalne ekonomije.

Ekonomist Albrecht Ritschl, iz londonske škole za ekonomiju, kaže da Washington mora uraditi više od pukog oslanjanja na plan ministra finansija Henry-a Polson-a da osigura likvidnost banaka.

Albrecht Ritschl, economist:
Sjedinjene Države su pokazale, neću da kažem nedostatak liderstva, ali signal koji dolazi od Sjedinjenih Država je malo nejasan, pomješan. Nije sasvim jasno šta stvarno Polsonov plan znači i moj je utisak da jedva nekoliko ljudi u Washingtonu i New Yorku zaista imaju jasnu ideju šta je u stvari Polsonov plan. Dakle, sasvim je jasno da bi taj plan trebalo ispuniti idejama i sadržajem, kaže Ritshl.

Predstojeći summit G-20 će se fokusirati na mjere, kao što su financijska regulative, usmjerene na obnovu globalne ekonomske stabilnosti. Ali analitičari kažu da se Evropa već unaprijed raduje promjeni američke administracije. Oni se nadaju da će Barack Obama obnoviti zdravlje američke ekonomije, što će za uzvrat pomoći evropskoj ekonomiji da se vrati na pravi put.

XS
SM
MD
LG