Linkovi

Washington: Hitan sastanak lidera 20 zemalja o finansijskoj krizi


Usred dramatičnog usporavanja globalne ekonomije, lideri 20 industrijski razvijenih i zemalja u razvoju će ove subote održati hitan sastanak.

Kada se svjetski lideri sastanu u Washingtonu, fokusiraće se na ekonomsko usporavanje koje je zahvatilo gotovo svaku zemlju u svijetu. Za samo nekoliko mjeseci, 25 hiljada milijardi dolara je izbrisano sa svjetskih burzi. Milioni radnih mjesta su izgubljeni, potrošači čuvaju gotovinu koju imaju, što dovodi do dodatnog pada. Bivši zvaničnik američkog ministarstva financija Ted Truman je pomogao planiranju susreta predstavnika industrijski razvijenih zemalja. On vjeruje da je širi susret, ne 7 nego 20 zemalja, veoma važan.

Nadam se da će se fokusirati na veliki problem s kojim se suočavamo, a to je globalna recesija, kaže gospodin Truman.

Kako bi se održala kupovna moć potrošača i izbjegla katastrofa, lideri moraju pokazati spremnost za koordinirane mjere, kaže Wing Thye Woo, iz washingtonskog instituta Brookings:

Treba pojačati financijsku moć vlada, smanjivati kamatne stope,a zemlje u ovom trenutku trebaju nastojati da održe izvoz privlačnim za uvoznike.

Neke zemlje, osobito Kina, su već objavile programe hitnih troškova. Stručnjaci kažu da Kina pokazuje želju za većom ulogom u globalnoj ekonomiji.

Oni su sada važni igrači, a postaće još važniji u budućnosti. Potrebno je da Kina nastavi brzo rasti, kaže gospodin Woo.

Tema razgovora će također biti i bolje regulative i kontrola financijskih institucija, kao i potreba da ekonomije u razvoju, kao što su Kina i Indija, preuzmu veću ulogu u Međunarodnom monetarnom fondu.

Ted Truman kaže da bi financijski samit mogao biti početak redovnih konsultacija između razvijenih i zemalja u razvoju.

Mislim da je najvažnija stvar vezana za ovaj susret to da on vjerovatno označava početak kraja grupe 7 kao organizacije, kaže gospodin Truman.

Godišnji sastanci predstavnika Sjedinjenih država, Kanade, Japana i zapadne Evrope se održavaju već više od 30 godina. Šira grupa je zadužena za 75% globalne proizvodnje.

XS
SM
MD
LG