Linkovi

Američka autoindustrija: Divovi bez dahaGeneral Motors, uz Chrysler-a i Forda, najveća američka korporacija za proizvodnju automobila i kamiona, planira zatvoriti još gotovo 2.000 radnih mjesta. To je još jedno smanjenje broja radnika u sadašnjoj sve težoj finansijskoj situaciji. Prošle nedjelje, GM je već najavio otpuštanje 3.600 radnika. Zbog smanjene potražnje kompanija je od jula imala gubitke veće od 4 milijarde dolara. Analitičari kažu da je čitava američka autoindustrija u nezavidnom položaju, a samim tim i milioni zaposlenih koji žive od proizvodnje i prodaje automobila.

Jednostavno rečeno, glamur i blještavilo autosalona i modela izloženih u njima je jedno, a sumorna realnost realnost američke autoindustrije staje u svega nekoliko riječi: sve manje ljudi u u SAD kupuje automobile.

“Žao mi je, ali zbog ovakvog stanja privrede moramo zatvoriti jedan “dućan” – kaže prodavač Carl Myers i dodaje:“Bojim se da će biti zatvoreni i mnogi, mnogi drugi prodajni saloni.”

Ukupna prodaja automobila na američkom tržištu opala je za više od 30 odsto. Tri najveća američka proizvođača, GM, Ford i Chrysler, izgubili su od jula ukupno skoro 10 milijardi dolara. Prodaja je toliko loša, kaže urednik magazina Business Week Roben Farzad da bi GM za par mjeseci mogao da ostane bez gotovine nužne za svakodnevno poslovanje:

“ GM sam od sebe više ne može…. Trebaće mu pomoć da prebrodi krizu.”

Jennifer Granholm, guvernerka američke savezne države Michigan, gdje su sjedišta i najveći proizvodni pogoni te tri kompanije, strahuje da bi krajnji ishod mogao biti katastrofalan:

“Ako domaća autoindustrija propadne, to je tri i po do pet miliona radnih mjesta širom zemlje. I to,i posljedice koje bi uslijedile jednostavno su neprihvatljive.”

Kolaps “velike trojke” prijeti u vrijeme nezaposlenosti koja je najveća u posljednjih 14 godina. Stoga je sasvim razumljivo da mnogi radnici u autoindustriji strahuju.

Kongres je, ranije već, odobrio paket od 25 milijardi dolara pomoći, namijenjen razvoju vozila koja štede gorivo. Sada Demokrate, a i mnogi analitičari u oblasti autoindustrije, smatraju da će biti potrebna dvostruko veća pomoć. I novoizabrani predsjednik Barack Obama nagovijestio je snažnu podršku autoindustriji, ali i upozorio:.

“Neće to ići brzo i neće nam biti lako da se izvučemo iz teškoća u kojima smo se našli.”

S druge strane, čuju se upozorenje slična onima kojeg izriče i professor ekonomije sa univerziteta Maryland Peter Morici:

“Ta vrsta pomoći države mogla bi biti još jedan loš primjer. I to bi značilo da svako ko je napravio grešku može doći u Washington, tražiti i dobiti pomoć.”

Skeptici, kao i obično, tvrde da će na kraju krajeva poreski obveznici biti ti koji će platiti račun ili snositi posljedice finansijskih dubioza i urgentnog spašavanja onog što se u duboko posrnuloj američkoj ekonomiji i na ovdašnjem finansijskom tržištu može spasiti.

XS
SM
MD
LG