Linkovi

SAD između dva predsjednika: Danas prvi susret Bush-ObamaStari i novoizabrani predsjednik SAD Geroge Bush i Barac Obama danas popodne po ovdašnjem vremenu sastali su se po prvi put u Bijeloj kući da bi razgovarali o prenosu ovlasti sa jednog na drugog predsjednika. Na takav susret obično se čeka nekoliko tjedana, no ove godine nije vrijeme za odlaganje. Ovo je prva tranzicija vlasti sa jednog na drugog predsjednika, a da su SAD u ratu (u Iraku), odnosno u vrijeme ekonomske i finasijske krize čije odlaganje ne trpi ni jedan trenutak.Upravo je ekonomija vrhunski prioritet narednog američkog predsjednika, izabranog prije samo sedam dana:

„Nimalo ne podcjenjujem veličinu zadatka koji je pred nama. Do sada smo poduzeli određene korake, ali su nam potrebne i dalje akcije tokom tranzicionog perioda i u prvim mjesecima nakon toga“ – rekao je, između ostalog, gospodin Obama na konferenciji za novinare održanoj u prošli petak, njegovom prvom obraćanju javnosti nakon ubjedljive izborne pobjede.

On će potrebne korake poduzimati tokom, kako je rekao, „promišljene žurbe“ formiranja svog kabineta. Njegovi najbliži suradnici ističu da je gospodin Obama potpuno svjetan hitnosti povlaćenja poteza, ali da želi biti siguran da će odabrati i imati najbolje, prave ljude na pravom mjestu.

John Podesta, prvi čovjek Obaminog tranzicionog tima, upitan o potrebi brzog oporavka finasijskog tržišta i vraćanja povjerenja u finasijske tokove je rekao:

„Mislim da mi idemo vrlo agresivno ka formiranju jakog ekonomskog tima, nacionalnog tima za ekonomsku sigurnost da tako kažem, a čim budemo spremni, to ćemo bez odlaganja i saopštiti.“

Gospodin Podesta je takođe istakao da nova, dolazeća, adminstracija, mada još ne formirana, pažljivo analizira mnoge od izvršnih odluka koje je poptisao dosadašnji i sadašnji predsjednik Bush koje su, kako je rekao, „čudne“ po mišljenju novog predsjednika, i dodao:

„Vidljivo je da administracija predsjednika Busha čak i sada vrlo odlučno povlači poteze za koje mislim da nisu u interesu zemlje.“

Unatoč razlikama u pogledima na određena pitanja novoizabrani i sadašnji predsjednik će morati pokazati spremnost i dobru volju za saradnju tokom tranzicionog perioda. Gospodin Bush je jasno stavio do znanja svim svojim suradnicima da moraju učiniti sve da tranzicija bude što je moguće lakša, dok sa svoje strane gospodin Obama ističe da je do 20. januara iduće godine George Bush predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.Vjerojatno želeći da podcrta te svoje riječi, novoizabrani američki predsjednik neće prisustvovati izuzetno značajnom ekonomskom samitu kojem će domaćin biti gospodin Bush ovdje u Wahingtonu 15. Novembra.

No to ne znači da gospodin Obama u mežuvremenu neće razgovarati sa drugim svjetskim liderima. U subotu je već telefonski razgovarao sa ruskim predsjednikom Dmitri Medvjedevim. Prema službenom saopćenju Kremlja, dvojica lidera su se složili u ocjeni da njihove zemlje imaju veliku odgovornost da zejednički djeluju na rješavanju svjetskih problema i globalnih izazova. Spomenuta je i mogućnost zajedničkog susreta vrlo brzo nakon službenog ulaska gospodina Obame u Bijelu kuću.

Odnosi SAD sa Rusijom su zahladnjeli zbog planova administracije predsjednika Busha da instalira dijelove raketnog odbrambenog štita u Poljskoj i Češkoj, dok je gospodin Obama, tokom preizborne kampanje, isticao da mu je potrebno više dokaza da bi takav potez bio funkcionalan i da su troškovi instaliranja sistema opravdani.

XS
SM
MD
LG