Linkovi

Novoizabrani predsjednik odrzao prvu konferenciju za novinare


Nazivajući globalnu financijsku krizu najvećim ekonomskim izazovom našeg vremena, novo izabrani američki predsjednik Barack Obama je naglasio da će se po ulasku u Bijelu Kuću prvo sučeliti s rješavanjem tog problema.

Na prvoj press konferenciji u svojstvu novog predsjednika, održanoj u petak popodne, gospodin Obama je rekao da će prvo poduzeti potrebne korake kako bi olakšao kreditnu krizu koja vlada u zemlji, pomogao prosječnoj američkoj obitelji, i ponovno potaknuo ekonomski rast.

Barack Obama je naglasio izuzetno tešku situaciju u kojoj se nalazi američka auto'industrija, rekavši da čće veliki napor biti uložen u njeno oživljavanje, jer je, kako je kazao, auto industrija kičma američke industrije. Smanjivanje ovisnosti o stranoj nafti je takodjer pitanje za koje je Obama kazao da će biti u fokusu ekonomskog planiranja nove administracije.

U ponedjeljak se novi predsjednik u Bijeloj Kući sastaje s predsjednikom Bushom, kako bi razgovarali o glatkoj primo-predaji vlasti. Gospodin Obama je rekao da i predsjednik Bush i članovi američkog Kongresa shvataju koliko je ozbiljna ekonomska situacija , i da svi žele da se to počne čim prije rješavati. Gospodin Obama je takodjer naglasio da mu je cilj ostvariti čim prije i tzv. stimulativni paket, kao pomoć uzdizanju kupovne moći kod gradjana.

Barack Obama je upitan o pismu koje mu je stiglo od iranskog predsjednika Mahmouda Ahmedinejada, kazao da se pismo razmatra, i da če na njega biti odgovoreno u odgovarajuće vrijeme. Obama je medjutim naglasio da niti razvoj nuklearnog oružja u Iranu, niti pružanje podrške terorističkim organizacijama- nisu prihvatljivi.

Konferencija za štampu je održana u Chicagu, a uz novoizabranog predsjednika su bili podpredsjednik Joseph Biden, novoizabrani šef kabineta gospodina Obame, Rahm Emanuel, i specijalni tim Obaminih ekonomskih savjetnika, medju kojima je i čuveni bankar i investitor Warren Buffet.

Barack Obama polaže predsjedničku zakletvu 20. januara.

XS
SM
MD
LG