Linkovi

Michelle Obama – prva Afro-američka prva dama


20 januara Michelle Obama će postati prva Afro-američka prva dama. Kako izvještava novinar Glasa Amerike Kent Klein, ta će uloga biti samo biti najnovija u nizu prepreka koje je prevazišla.

Porodica Obama, sa kćerkama Maliom i Sashom, će se uskoro preseliti u najprestižniju kuću u Americi: Bijelu kuću. To međutim nije prvi put da je Michelle Obama pionir u nečemu. Kao dijete u Čikagu, ona i njena porodica su se preselili u tada potpuno bjelački dio grada.

Liza Mundy je napisala biografiju nove prve dame. Ona kaže da porodica tada nije bila dobrodošla.

“Jedno od njenih prvih iskustava kao djevojčice je bilo iskustvo veće ekonomske šanse za njenu porodicu, ljepši dio grada, ljepša kuća, ali istovremeno je bila i svjedok činjenici da su se bjelačke porodice selile dalje od njene, čak i ako je njena porodica postizala sve više uspjeha.”

Kasnije, Michelle je bila među prvim afro-američkim studentima koji su pohađali prestižni univerzitet Princeton. Odatle je otišla da studira pravo na Harvardu, a nakon toga u najpoznatiju advokatsku firmu u Čikagu, gdje je i upoznala svog budućeg muža. Michelle Obama je svjesna da će ona i njena porodica biti primjer za druge.

Biće to simbol koji će se pokazati tolikom broju dječaka i djevojčica, osobito onih sa drugom bojom kože, koji sebe nikada nisu vidjeli u tako važnom svjetlu, rekla je Michelle Obama.

Liza Mundy kaže da bi porodica Obama mogla pomoći gašenju rasnih stereotipa.

Što se tiče načina mišljenja Amerikanaca i stereotipa koje ljudi imaju o Afro-Amerikancima, mislim da će, kada njih vide, to proširiti svačiji osjećaj mogućnosti i, nadam se, izbrisati stereotipe, kaže gospođa Mundy.

Tokom kampanje, Michelle Obama se našla predmetom kritika zbog izjave koju je dala vezano za uspjeh svog muža.

Po prvi put u svom životu odrasle osobe zaista sam ponosna na svoju zemlju, rekla je ona.

Nakon što je njen patriotizam kritiziran, ona je razjasnila svoju izjavu, ali preuzela manje prpminentnu ulogu u kampanji. Liza Mundy kaže da prva dama neće imati direktni utjecaj na politiku u Obaminoj administraciji. Ali ona se zalaže za radničke porodice, osobito vojne porodice, i mogla bi ih učiniti svojim fokusom. Bliska prijateljica Angela Acree kaže da je istinska strast gospođe Obama odgajanje njenih kćerki.

Mislim da se ona definira prema onome ša je najvažnije za nju, i u ovoj fazi njenog života, to je odgajanje kćerki kako bi se one ugodno osjećale i bile sigurne i sretne, kaže Angela Acree.

Čak iako je imala vlastitu karijeru, Michelle Obama, čini se, njeguje tradicionalnu ulogu, a to je uloga supruge i majke.

XS
SM
MD
LG