Linkovi

Izborna poruka Amerikanaca: Zajedno rješavati izazoveKada u januaru iduće godine preuzme Bijelu kuću, u ostvarivanju dužnosti i ovlasti predsjednika SAD Barack Obama bi u američkom Kongresu mogao imati prednost koju donosi većina koju u oba doma ima Demokratska stranka, još izrazitija nakon izbora od prije dva dana.

No to ne znači da će zbog većeg broja Demokrata i u Senatu i u Zastupničkom domu, sa Demokratom u Bijeloj kući, biti lakše postići više, upozorila je Nancy Pelosi, Demokrata i predsjedavajuća Zastupničkog doma.

Govoreći o nužnosti međustranačke suradnje gospođa Pelosi je istakla da će Barack Obama, kao predsjednik, morati pažljivo razmatrati ideje sa svih tačaka političkog spektruma:

„U vrijeme ove ekonomske krize, ono što bi trebali prioritetno da uradimo je jasno. Svaka strana, i jedni i drugi, mogu se nadati da će uticati na odluke. Činjenica je, međutim, da novi predsjednik, ulaskom u Bijelu kuću, zemlju mora voditi uravnoteženo da bi bili rješavani problemi, da bi samopuzdanje raslo...da bi, idući novim smjerom, postajali jači.“

Na među-izborima 2006. godine, kada je Demokratska stranka stekla prednost u Kongresu, i sada, kada je tu prednost povećala,njena odgovornost raste, odnosno Amerikanci će Kongres smatrati još odgovornijim. Za opstrukcije, u pitanjima od rata u Iraku do ekonomije, kojima su Republikanci pribjegavali u posljednje dvije godine, gospođa Pelosi se nada da će sada biti manje, da će protok buduće legislative kroz Kongres biti lakši i brži.

I Republikanci shvataju da su sadašnji izborni rezultati podcrtali potrebu promjena, ali da neće mijenjati njihove osnovne principe, rekao je predsjedavajući Nacionalnog komiteta Republikanske stranke Mike Duncan i istakao da će i novoizabrani predsjednik Barack Obama trebati njihovu pomoć i suradnju:

„Ako se gospodin Obama bude držao riječi o ispunjavanju umjerenih, konzervativnih obećanja datih tokom kampanje, obećanja koja su doprinijela njegovom izboru, Republiaknska stranka će biti uz njega. Ako pak, bude samo podržavao ideje liberalista u Kongresu, najliberalnijem u ovoj generaciji, mi ćemo morati biti protiv njega, moraćemo biti za ono što su interesi naše stranke i naših simpatizera.“

Predsjedavajući Nacionalnog komiteta Demokratske stranke Howard Dean je, ipak sa manje isključivosti, takođe istakao nužnost međustranačkog kompromira i suradnje u Kongresu i na relaciji White House-Capitol Hill:

„Mislim da je poruka nakon izbora jasna. Amerikanci su svima nama – Demokratama, Republikancima, stranački neovisnim, neopredjeljenim – dali jedan jednostavan mandat.... Raditi zajedno na iznalaženju velikih rješenja za velike izazove sa kojima je zemlja suočena.“

XS
SM
MD
LG