Linkovi

Predizborna kampanja Baracka Obame:  Istančana kombinacija sposobnosti, organiziranja i disciplineIzborna pobjeda Baracka Obame ne ostavlja nikakvu sumnju - tokom predizborne kampanje on i njegov tim dosegli su do većine Amerikanaca, poruke su široko odjeknule širom SAD. Kada su u pitanju elektorski glasovi, Obama ih je osvojio dvostruko više od konkurenta Johna McCaina. Izborima su Demokrati, osim Baracka Obame u Bijeloj kući, osvojili i kontrolu u oba doma Kongresa po prvi put od 1992. godine.

Analitičari ne dvoje da je Obamina kampanja bila istančana kombinacija sposobnosti korištenja vanjskih okolnosti i dobrog unutarnjeg organiziranja i discipline.

Nathan Gonzales iz Rothenberg Political Report-a kaže da su Amerikaci na dan izbora bili „spremni“ za Obaminu poruku o nužnosti promjena:

„Nakon osam godina Georga Busha, američko izborno tijelo je sazrelo za promjene. Amerikanci, većina, bili su nezadovoljni vođenjem zemlje i spremni za nešto novo.“

Profesor na univerzitetu Georgetown Mark Rom ukazuje i na druge komponente:

„Prvo .... poruka da je Obama na njihovoj strani, da će raditi u njihovom interesu, da će u korist srednje klase vući prave poteze za američku javnost je bila jasna, konzistentna, uvjerljiva... Drugo.... rad na terenu bio je nevjerojatan, registrirani su milioni novih glasača širom zemlje.“

Korištenjem moderne tehnologije – mobilni telefoni, sms i e-mail poruke – Obamini aktivisti doprli su do glasača i motivirali ih da glasaju.

Bitne okolnosti, ekonomsko posrtanje i pad vrijednosti dionica i strah Amerikanaca srednje klase što će se desiti sa njihovim ušteđevinama za stare dane, Obama je jako dobro iskoristio, ističe Alex Burns, analitičar Politico-dot-coma.

„Mislim da je finasijska kriza Wall Streeta bila ključni elemenat promjene predizborne „igre.“ U glavama mnogih Amerikanaca iskristalizirana je slika kako su tvari loše. A za kandidata poput Baracka Obame to je bila izuzetno povoljna okolnost, jer je odašiljao poruke o nužnosti promjena.“

Neuspješnost kampanje Johna McCaina takođe je pomogla Obami, naglašava profesor Rom:

„McCain je pravio grešku za greškom. Kampanja mu je bila haotična. Nije kreirao jednu jasnu, konzistentnu poruku koja bi odjeknula u javnosti.“

Republikanac McCain nije se uspio ni u potrebnoj mjeri distancirati od nepopularno stranačkog kolege, sadašnjeg predsjednika George Busha. Obamin izbor Joe Bidena kao potpredsjedničkog kandidata pomogao je privlačenju brojnih glasača u Ohio-u, Pennsylvanii i Floridi, nekim od država ključnih za konačnu pobjedu. McCainov izbor guvernerke Alaske Sarah Palin naišao je na odjek samo u konzervativnim grupama.

Uz ove momente, analitičari ističu da je Barack Obama tokom kampanje oživio aktivizam tradicionalnih koalicija Demokratske stranke u velikim gradovima, među radništvom, manjinama, ženama i mladima.

Sada svi oni koji su glasali za njega čekaju i očekuju da vide da li će gospopdin Obama, kao predsjednik, biti jednako čvrst i usredsređen u ostvarivanju predizbornih obećanja.

XS
SM
MD
LG