Linkovi

Barack Obama: Od Hawaii-a do Bijele kuće za 47 godinaBarack Obama je rođen u saveznoj državi Hawaii, prije 47 godina. Otac mu je Kenijac, a majka bijela Amerikanka iz Kansasa. Djetinjstvo je proveo u Indoneziji, a obrazovao se na prestižnim univerzitetima Columbia i Harvard. Njegova politička karijera djelomično je oblikovana radom u siromašnim crnačkim četvrtima u Čikagu. Za senatora izabran je 2004. godine. Njegov govor u završnici Nacionalne konvencije Demokratske stranke te godine snažno je odjeknuo širom SAD.

Put ka Bijeloj kući kao da je tada bio preodređen. Nakon pobjede na primarnim izborima u saveznoj državi Iowa, uslijedio je trenutak za pamćenje:

"Kazali su da ovaj dan nikada neće osvanuti. Govorili su da je ova zemlja isuviše podijeljena, da nije u stanju da shvati da je potrebno stati zajedno zbog nekog zajedničkog cilja. Ali, ove januraske večeri, u ovom prelomnom istorijskom trenutku , vi ste uradili ono za šta su cinici govorili da se nikada neće dogoditi" - poručio je tada Obama.

Uspio je da se izbori za pobjedu na preliminarnim izborima Demokratske stranke, porazivši senatorku HillaryClinton i postavši prvi Afro-Amerikanac koji je obezbijedio predsjedničku nominaciju jedne od dvije glavne stranke.

Dennis Johnson, profesor na Univerzitetu George Washington, ističe da je organizacija Obamine izborne kampanje bila impresivna:

"Sjajno su obavili ono osnovno za svaku uspješnu kampanjui: motiviralii ljude da glasaju, registristrirali neregistrirane birače došli su bezbroj e-mail adresa i elektronskih vladinih podataka.To je sve bilo veoma važno i vrlo uspješno. Riječ je o vjerovatno najbolje vođenoj kampanji koju sam ikada vidio."

Ogromne novčane donacije omogućile su Obami da zakupi veliku minutažu u elektronskim medijima u gotovo svim saveznim državama, promovirajući programe koje će realiziratikao predsjednik.

"Želim da osiguram smanjenje poreza za 95 posto zaposlenih Amerikanaca"- nebrojeno puta je isticao Obama.

Pojedini stručnjaci kažu da je Obama sazrio tokom kampanje, postao samouvjeren, stvorio vlastiti predsjednički stil:

"Došao je trenutak da izgradimo nove mostove širom svijeta, jake kao i ovaj koji nas spaja preko Atlantika"- poručio je Obama pred oko 200 hiljada okupljenih u Berlinu. Cilj njegovih putovanja u Evropu, Irak i Avganistan bio je da ojača kredibilitet u pogledu spoljnopolitičkih i vojnih pitanja.

Brige glasača zbog ekonomske krize, očigledno je da su u doprinijele rastu popularnosti Baracka Obame mjesec, dva prije izlaska Amerikanaca na birališta. Pojedini stavovi u vezi sa reformom poreskog sistema davali su povoda Republikancima da tvrde da je Obamin cilj preraspodjela bogatstva u zemlji.

Odgovor birača na te i druge optužbejučer, 4. novembra 2008. godine je više nego jasan.

Barack Obama je 44. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

XS
SM
MD
LG