Linkovi

Barack Obama izabran za 44. predsjednika SADNekoliko minuta iza 11 sati večeras (po istočno-američkom vremenu) godine sve vodeće televizijske mreže (CNN, NBC, ABC...) objavile su da je kandidat Demokratske stranke Barack Obama pobijedio na predsjedničkim izborima i tako postao prvi crnac izabran za predsjednika SAD. Naredni američki potpredsjednik biće Joe Biden.

Senator Obama je, prema reultatima baziranim na izlaznim podacima sa birališta širom SAD, pobjedama u nizu ključnih saveznih država, država koje nose najviše elektorskih glasova, osigurao najmanje 338 glasova elektora (za ulazak u u Bijelu kuću potrebno je 270). Pobjeda, među ostalim državama, i u Ohio-u, kao da je najavila konačan izborni rezltat. Da podsjetimo da do sada ni jedan kandidat Republikanske stranke nije ušao u Bijelu kuću ako nije pobijedio u Ohio-u. Senator Obama, Demokrata, pobijedio je i saveznoj državi Virginia u kojoj Republikanci nisu izgubili od 1964. godine.

Senator McCain je u 11 sati i 20 minuta u obraćanju iz Phoenixa, njegova matična država Arizona, direktno prenošenom na svim vodećim televizijskim kanalima priznao izborni poraz i čestitao Baracku Obami, narednom američkom predsjedniku, na izvarednom uspjehu. Gospodin McCain nije propustio da se zahvali svima onima koji su mu pružili podršku i danas dali svoj glas.

Aktuelni predsjednik SAD George Bush takođe je čestitao Baracku Obami na izbornoj pobjedi. On je pratio objavljivanje izbornih rezulata u Bijeloj kući. Kako je saopštila glasnogovornica Dana Perino, gospodin Bush je, inače, bio domaćin skromne proslave 62. rođendana njegove supruge Laure.

Bilo ko da je pobijedio,ovogodišnji predsjednički izbori ulaze u povijest. Kao što rekosmo Barack Obama prvi crnac, predsjednik SAD. Da je pobijedio seanator McCain, on bi sa 72 godine bio najstariji kandidat izabran za američkog predsjednika. Uz to, i Sarah Palin, guvernerka Alaska-e, koju je gospodin McCain izabrao za potpredsjedničkog kandidata bila bi prva žena izabrana na tu funkciju.

Dva, tri sata prije proglašavanja konačnog izbornog rezultata, pristalice Baracka Obame počeli su se okupljati u velikom Grant parku u Chicagu. U trenutku proglašavanja Obame pobjednikom bilo ih je na stotine hiljada. Njima se tačno u ponoć obratio i čovjek kojem su poklonili povjerenje... novi predsjednik SAD Barack Obama, zahvalivši se na podršci bez koje ne bi bilo njegove pobjede.

Veliko slavlje Obaminih pristalica u toku je i u New Yorkui i mnogim drugim velikim gradovima.

Od brojnih zanimljivosti vezanih za izbore, vrijedi spomenuti slijedeću. Građani dva mala, zaista mala, grada u saveznoj državi New Hampshire bili su prvi birači koji su izašli na glasačka mjesta. Shodno dugogodišnjoj tradiciji, birališta u Dixville Notch-u i Hart's Location-u otvorena su 4. novembra tačno u ponoć po lokalnom vremenu. Tradicija početka glasanja odmah nakon ponoći začeta je u Hart's Location-u 1948. godine kako bi birači tog malog grada, inače željeznički radnici, mogli glasati i nakon toga krenuti u smjenu tokom koje su, prirodom posla, bivali daleko od glasačkih mjesta u uobičajeno vrijeme glasanja.

Rezultati glasanja u ta dva grada bili su vrlo brzo poznati, jer glasačke listiće zaista nije bilo teško prebrojati. Naime, u Dixville Notch-u Barack Obama je dobio 15 glasova, a protukandidat John McCain 6. Slično je bilo i u Hart's Location-u: 17 prema 10 u korist senatora Obame.

U izbornoj konačnici, glasovi iz ta dva grada, kao da su nagovijestili da se će se „po jutru i dan poznati.“

Kada su u pitanju elektori i elektorski glasovi, da napomemo da svaka savezna država ima tačno određeni broj elektora, odnosno elektorskih glasova. Elektori, članovi elektorskih koledža saveznih država su obavezni poštovati volju stranke, neku vrstu nepisanog pravila, i svoje glasove dati predsjedničkom kandidatu koji je pobijedio u toj saveznoj državi, bez obzira bio Republikanac ili Demokrata. Dvije su savezne države, Nebraska i Maine, izuzetak od tog pravila. U njima se glasovi elektora raspoređuju proprocionalno prema procentima glasova koje su građani tih država dali jednom ili drugom predsjedničkom kandidatu. Magični broj koji kandidata vodi u Bijelu kuću je 270 elektorskih glasova. Ukupno 538 elektora će se 15. decembra okupiti u svojim saveznim državama i u Washingtonu D. C. i glasati. “Electoral college” je zapravo tijelo koje po američkom ustavu bira predsjednika.

XS
SM
MD
LG