Linkovi

EU o BiH: Praksa drumom, priča šumomDanas je zvanični Brisel još jednom pokazao da mu je stalo do sudbine Bosne i Hercegovine. Nakon što je predstavljen izvještaj Evropske komisije o napretku u BiH zemlje, koji sumornim bojama oslikava učinjeno i trenutnu političku sitiuaciju, “evropska trojka” je uputila pismo bosanskohercegovačkom političkom vrhu u kojem ga upozorava na brojne zabrinutosti.

Detalji izvještaja Evropske komisije o BiH nisu analizirani, a ponovljena je ozbiljna zabrinutost i nepreuzimanjem odgovornost za budućnost zemlje. Eevropski komesar za proširenje Olli Rehn je, pored ostalog, rekao:

"Izazov za bosanskohercegovačke lidere danas je da postignu takav stepen političkog konsenzusa kakav je omogućio ostvarivanje progresa u evropskim integracijama u ostalim državama regiona. Ispunjavanje uslova koji BiH približavaju EU trebali bi sada da budu na vrhu agende, a sva energija bi se trebala koncentrisati na ta pitanja..."

I šef odjela Direktorata za proširenje Evropske komisije Dirk Lange nije propustio da istakne nedostatak odgovornosti čelnih ljudi u BiH :

"Nema konsenzusa oko ključnih političkih pitanja i, a to još više zabrinjava, ne postoji svijest o hitnosti, o odgovornosti da se prevaziđe sadašnja politička blokada. To nas zapravo najviše zabrinjava, jer političari u BiH moraju preuzeti odgovornost i ubrzati proces reformi. Takvo nešto oni ne mogu prepustiti međunarodnoj zajednici."

Što se tiče evropskog dijela međunarodne zajednice, taj dio se sprema da već u naredni ponedjeljak, zajedno sa evropskim ministrima vanjskih poslova, razmotri prilike u BiH i donese zaključke o tome kako unaprijediti evropsku ideju, pokrenuti reforme i imati snažniji evropski uticaj na terenu.

U međuvremenu, “evropska trojka” - ministar vanjskih poslova Francuske i predsjedavajući Vijeća ministara EU Bernard Kouschner, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Javier Solana i evropski komesar za proširenjeOlli Rehhn - uputila pismo političkim liderima u BiH, članovima Predsjedništvu i premijerima u kojem, u najkraćem, podsjećaju da je zemlja u posljednjih trinaest godina prešla značajan put, da bi juna ove godine potpisom na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, potvrdila namjeru da se pridruži EU.

Pridruživanje, pored ostalog, znači i prihvatanje vrijednost Unije, a ne potpirivanje straha i podjela što je klima kakvu stvaraju bosanskohercegovački dužnosnici na svim nivoima. “Idući tim putem rizikujete da udaljite BiH od EU” - upozorava se u pismu “trojke-“.

Pismonm se podsjeća na odgovornost kakvu domaći lideri imaju prema građanima zemlje, te jasno poručuje da postupci i riječi kojima se u pitanje dovodi strukturu države, definisane Daytonom, suverenitet i teritorijalni integritet BiH ili opstanak RS moraju prestati!

“Sada, kada se cijeli region mobilizira u progresu prema EU, vrijeme je da konkretnim akcijama pokažete volju da približite BiH Evropi, da dokažete da ste sposobni za dijalog i kompromis, koji su temelj evropske izgradnje” - zaključuje se u pismu danas upućenom iz sjedišta evropskih institucija u Briselu.

XS
SM
MD
LG