Linkovi

Izborni dan u SAD: Otvorena birališta u većini saveznih državaGlasačka mjesta otvorena su do ovog trenutka (10 sati po istočno-američkom vremenu) u većini američkih saveznih država i u Washingtonu, glavnom gradu SAD koji ima status distrikta. Formirane su duge linije u kojima američki građani sa pravom glasa strpljivo čekaju da daju svoj glas i za jednog od predsjedničkih kandidata, i za članove Zastupničkog doma, i za trećinu senatora.

Predsjednički kandidat Demokrata Barack Obama je nešto oko 9 sati obavio glasanje u Chicagu, a zatim otišao za Indianu, američku saveznu državu u kojoj su tradicionalno Republikanci u prednosti, da se i danas, na sam dan izbora, obrati tamošnjim biračima, naravno onima koji još nisu glasali ili nisu odlučili kome dati glas.

Predsjednički kandidat Republikanske stranke John McCain današnji dan će provesti obraćajući se biračima u Coloradu i Novom Meksiku, nadajući se bi u posljednjim trenucima mogao osigurati podršku koja bi mu pomogla da „dohvati" prednost koju je imao njegov konkurent dan, dva prije glasanja.

Prema dosadašnjim izvješatajima sa birališta, gotovo je sigurno da će ove godine izlazak birača biti rekordan. Glasanje na više glasališta prate i problemi sa funkcioniranjem kompjuteriziranih glasačkih mašina, ali izborni zvaničnici Virginie, Floride, New Yorka, New Jerseya.... saveznih država u kojima ima tih poteškoća, „hvataju" ritam i glasanje se nastavlja u očekivanom tempu.

XS
SM
MD
LG