Linkovi

Predsjednički izbori u SAD: Birališta otvorena, u dva grada poznati i rezultati


Građani dva mala grada u saveznoj državi New Hampshire bili su prvi birači koji su danas, 4. novembra 2008. godine, izašli na glasačka mjesta. Shodno dugogodišnjoj tradiciji, birališta u Dixville Notch-u i Hart's Location-u otvorena su tačno u ponoć po lokalnom vremenu, 6 sati prije uobičajenog početka glasanja u većini saveznih država istočnog dijela SAD. Tradicija početka glasanja odmah nakon ponoći začeta je u Hart's Location-u 1948. godine kako bi birači tog malog grada, inače željeznički radnici, mogli glasati i nakon toga krenuti u smjenu tokom koje su, prirodom posla, bivali daleko od glasačkih mjesta u uobičajeno vrijeme glasanja.

Rezultati glasanja u ta dva grada su već poznati. U Dixville Notch-u Barack Obama je dobio 15 glasova, a protukandidat John McCain 6. Slično je bilo i u Hart's Location-u: 17 prema 10 u korist senatora Obame.

Birališta u deset saveznih država, takođe u istočnom dijelu SAD otvorena su u 6 sati jutros, naravno po lokalnom vremenu, a otvaranje u ostalim američkim državama dešavaće se u skladu sa vremenskim razlikama. Primjera radi, vremenska razlika između istočne, atlantskle obale SAD i zapadne, pacifičke je tri sata. Početak glasanja u saveznim državama New York i New Jersey, kako je za sada izvješteno, obilježen je manjim problemima vezanim za funkcioniranje glasačkih mašina na nekoliko briračkih mjesta, što rezultira nešto dužim čekanjem birača.

Osim što će američki državljani sa pravom glasa danas izabrati novog predsjednika, koji će nakon 8 godina provedenih u Bijeloj kući naslijediti sadašnjeg predsjednika George Busha, oni će izabrati i kongresmene, svih 435 članova Zastupničkog doma koji bivaju birani svake dvije godine.

Tokom današnjeg dana birači će glasati i za 35 senatora, nešto više od jedne trećine od ukupno 100 senatora koliko ih ima u Senatu. Mandat senatora je 6 godina, a broj mandata na koji mogu biti birani nije ograničen.

Ankete među biračima ukazuju da senator Barack Obama, kandidat Demokratske stranke, ima prednost od nekoliko procenata u odnosu na senatora Johna McCaina, kandidata Republikanske stranke. Po tim anketama Demokratska stranka bi mogla, nakon današnjih izbori, uvećati prednost koju ima u oba doma američkog Kongresa.

Analitičari očekuju rekordan izlazak glasača na birališta, a predizbornu predsjedničku kampanju već ocjenjuju najdužom i najskupljom u povijesti SAD.

XS
SM
MD
LG