Linkovi

Evropa i SAD nakon američkih izbora: Brisel očekuje veće uvažavanje evropskih stavova


Svijet neće stati zbog američkih izbora, stav je zvaničnog Brisela, u kojem se, kao evropskom političkom centru, očekuje određene promjene u vanjskoj politici SAD. Nova administracija u Washingtonu bi, prema Evropljanima, trebala snažnije da se angažuje na traženju globalnog rješenja za finansijsku krizu, ali i kao partner Evropi i na ostalim zajedničkim i globalnim pitanjima.

Dan pred izbore u SAD, opšte mišljenje sa ove strane Atlantika je da su promjene potrebne. Briselu je potreban Washington kao partner u suočavanju sa zajedničkim izazovima. Odmah iza finansija ozbiljna tema klimatskih promjena, primjera radi. Evropljani se nadaju da bi sa novom administracijom mogli imati manje i drugih tačaka razmimoilaženja, kao što je to bio slučaj u odluci Bijele kuće da napadne Irak.

Trenutno je na prvom mjestu potreba efikasnog odgovora na finansijku krizu, i to će, vjeruje se, biti prvi pravi posao sa novom američkom administracijom. No prije formiranja nove administracije, zapravo već za sredinu mjeseca najavljen je globalni samit (Washington će biti domaćin) koji bi trebao dati odgovor na pitanje kako urediti finansijsko tržište ubuduće. Taj odgovor, bio prihvatljiv i za novu američku administraciju ili ne, moraće u obzir uzeti i evropski stav da finansijskim tržištem više niko, ma kolio krupan bio, ne može - kako je upozorio predsjedavajući Vijeća ministara EU francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner - dominirati:

"Mislim da se svijet promijenio. Sada nam je jasno da jedna država, makar ona bila i velika, ne može sama da brine svjetske probleme. Mislim da je Evropska unija osnažila, te su tako važni i naši dogovori sa različitim parterima, recimo azijskim. Vidjećemo šta će se desiti 15. novembra u Washingtonu i kako ćemo odgovoriti na finansijsku krizu. U svakom slučaju, otvara se novi prostor i o tome ćemo razgovrati sa našim američkim prijateljima."

Neki od političkih analitičara smatraju da će, bilo ko da pobijedi na izborima, uvažavati evropsko mišljenje o vanjsko-političkim pitanjima. Međutim, zavisno od svoje političke pozadine, služiće se i različitim argumentima. Poredeći stavove predsjedničkih kandidata sa različitim stavovima evropskih članica, u britanskom Centru za evropsku reformu kažu da bi McCain, kada je, primjera radi, Rusija u pitanju, slijedio vanjskopolitičku liniju Poljske i Češke, dok bi Obama bio radije za mekši pristup Njemačke, Francuske ili Italije o pitanju odnosa sa Rusijom. Takođe se vjeruje da bi kandidat Demokrata bio skloniji da o državama sudi na individualnoj bazi, a ne uvijek kroz vizir borbe protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG