Linkovi

Predsjednički izbori u SAD: Dan uoči velike odlukeDanas, posljednjeg dana pred sutrašnje izbore, predsjednički kandidati, Demokrata Barack Obama i Republikanac John McCaine, će održati više preizbornih skupova u američkim saveznim državama za koje se procjenjuje da će rezultati glasanja biti najneizvjesniji.

Senator McCain će imati vrlo dinamičan dan tokom kojeg će, računajući i poslijeponoćno obraćanje građanima Floride, govoriti u još šest država, završavajući u ponoć obraćanjem u Arizoni, matičnoj saveznoj državi. On posljednjih dana težište svoje kampanje stavlja na one države u kojima je i njegov stranački kolega, sadašnji američki predsjednik George Bush, pobijedio prije četiri godine. Danas, međutim, neće propustiti priliku da se, ponovo nakon jučerašnjog, još jednom obrati i građanima Pennsylvanie, u kojoj je na prošlim predsjedničkim izborima pobijedio kandidat Demokrata John Kerry.

Obojica ovogodišnjih kandidata su, inače, u Pennsylvanii proteklih sedmica održali više predizbornih skupova.

Senator Obama danas se obraća glasačima u tri ključne države – Virginii, Sjevernoj Karolini i Floridi - u kojima je na prošlim izborima pobijedio gospodin Bush. Šanse da u tim državama ove godine pobijede Obama ili McCain su, kako se procjenjuje, vrlo izjednačene. Kada je u pitanju broj elektorskih glasova, one nose 55 od ukupno 270, koliko je nužno da bi jedan od njih ušao u Bijelu kuću.

Na hiljade aktivista obje stranke, direktno uključenih u kampanje, posljednjih dana telefonskim pozivima i razgovorima sa biračima, dijeljem letaka i drugih prigodnih materijala nastoje podstaknuti one Amerikance koji još nisu odlučili za koga glasati i vlastite simpatizere da sutra izađu na glasališta i glasaju.

Po posljednjim anketama senator Obama, generalno, vodi sa nekoliko procenata prednosti.

XS
SM
MD
LG