Linkovi

More kao umjetnička inspiracijaŠirom svijeta poznat je po svom prezimenu Wyland. Umjetnik i aktivista za zaštitu okoline čiji veliki murali pozivaju na očuvanje okeana i života u njima.

Wylanda je vrlo lako naći kako roni i pliva sa stanovnicima okeana. I to puno govori o osobi rođenoj u Detroitu, glavnom automobilskom centru Amerike. Avanture podvodnog istraživača Jacquesa Cousteaua koje su se 60-tih godina emitirane na mnogim televizijskim programima širom svijeta bile su njegova inspiracija.

“Jacques Cousteau je bio moj heroj, moj idol...On svoju ogromnu strast za okean prenio na cijelu generaciju ljudi. Među njima sam bio i ja” - kaže Wyland.

Prvi put je vidio kita kada mu je bilo 14 godina, tokom obiteljskog putovanja u Kaliforniju:

“Sjećam se…. kada sam vidio Pacifički okean u Laguna Beachu.… samo sam se “utopio” u njega. Kada sam vidio kita, odmah ispred sebe, sa visoko uspravljenim repom, to je jednostavno promijenilo moj život…”

Sa 20-tak godina Wyland se preselio u Laguna Beach i naslikao kita. Bio je to njegov prvi mural prirodne veličine kita. Uz komercijalni uspjeh slijedilo je i obećanje samom sebi - naslikati stotine murala širom svijeta na temu mora i života u okenima i tako skretati pažnju na prijetnje s kojima se okeani suočavaju. Ostvaruje to obećanje uz pomoć brojnih volontera, od kojih su mnogi …. djeca.

“Ako možemo inspirirati djecu, od malih nogu, da odrastajući bivaju svjesniji opasnosti koje prijete okolini, da budu kada odrastu odgvorni prema prirodi, onda imamo stvarnu šansu da stvorimo more promjena u morima i u narednih 10, 20 godina zaštitimo ljepotu koja još postoji” - ističe Wyland.

U vrijeme ljetnih olimpijskih igara u Pekingu 7 hiljada djevojčica i dječaka iz više od 100 zemalja svijeta mu se pridružilo kako bi naslikali posljednji mural u seriji koju je Wyland zamislio.

“Ne mogu opisati riječima šta mi je značilo vidjeti svu tu djecu koja kroz slikanje izražavaju svoja osjećanja o okeanu, o životinjama, o okolini. Izuzetno mnogo mi znači prenositi svoju umjetnost , znanje i inspiraciju na sljedeće generacije” - kaže Wyland.

Dio njegovih umjetničkih radova našao se i na nacionalni mall-u, velikom otvorenom prostiru u centru Washingtona. Cynthia McArhur, jedna od stanovnica američkog glavnog grada, bila je impresionirana:

“Mislim da Wylandova djela pomaže probuditi one među nama koji su navikli samo na ono standardno i pokazati nam vrlo kreativna način koliko su vrijedni okeani i život u njima.”

Wyland nastavlja istraživati život ispod površine mora, nalazeći u okeanima inpiraciju za svoju umjetnost. Slijedeći veliki korak je - napraviti i stotinu skulptura vezanih za more i podvodni svijet u prirodnoj veličini i izložiti ih u gradovima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG