Linkovi

Pakistan: U snažnom zemljotresu za sada najmanje 170 mrtvih


Pakistanski zvaničnici su saopštili da je u zemljotresu koji je rano jutro po lokalnom vremenu zahvatio jugozapadni dio zemlje poginulo najmanje 170 osoba. Strahuje se da bi broj smrtno stradalih mogao biti znatno veći kada pripadnici ekipa hitne pomoći budu pretraživali ruševine tragajući za eventualnim žrtvama. Predstavnici međunarodnih humanistarnih grupa procjenjuju da su u zoni najteže pogođenoj zemljotresom poginule na stotine osoba.

Prema zvaničnim podacima zemljotres jačine 6,4 stepeni pogodio je region udaljen manje od 100 kilometara od grada Quetta, glavnog centra provincije Baluchistan. U snažnom podrhtavanju tla uništena je većina kuća napravljenih od zemlje u najmanje osam sela u okrugu Ziarat, planiskom terenu u blizini granice sa Afganistanom. Zvaničnici procjenjuju da je najmanje 12.000 ljudi ostalo bez krova nad glavom i bilo prisiljeno hladne rano-jutranje sate provesti na otvorenom čekajući pravu pomoć.

Pakistanske vlasti i vojska je na zemljotresom pogođena područja uputila prvu pomoć u šatorima i ćebadima, vodi i hrani, a takođe i ljekare i ostalo medicinsko osoblje. Pomoć je već ukazana hiljadama povrijeđenih osoba.

XS
SM
MD
LG