Linkovi

Predsjednički izbori u SAD: Čija će biti Virginia?


Četrdeset godina, od 1964. do 2004, većina stanovnika američke savezne države Virginia na izborima je glasala za predsjedničkog kandidata Republikanske stranke. Ove godine bi moglo biti drugačije.

Po najnovijim istraživanja javnog mjenja kandidat Demokratske stranke Barack Obama ima prednost od 6 do 8 procenata nad Republikancem Johnom McCainom. Sa više od 7 miliona stanovnika, Virginia je dvanaesta savezna država po veličini. U slučaju tijesnog izbornog rezultata, dobiti Virginiu moglo bi značiti i konačnu pobjedu, a tri grupe stanovnika te savezne države imaćeznačajnog utjecaja na ishod izbora u Virginii

Jedna grupa su mladi, studenti poput onih koji studiraju na kršćanskom, konzervativnom univerzitetu Liberty. Više od 10 hiljada studenata registrirano je za glasanje. Mnogi od njih se nadaju da će zahvaljući njihovim glasovima Virginia “ostati konzervativa i Republikanska.

Studenti kao Sara Blanzy i Matthew Mallick ističu da je jako McCainovo suprotstavljanje abortusu ključno za njihovu podršku uparavo njemu.

“Za mene važno pitanje je pitanje svetosti ljudskog života. Ja sam uveliko za život” – kaže Sara, a Metthew dodaje:

“Moj glas za je, najviše od svega, motiviran pitanjem abortusa u ovoj zemlji. U posljednjih 35 godina smo “ubili” 48 miliona onih koji su trebali biti rođeni.”

Druga grupa stanovnika Virginie sa pravom glasa su Latino-Amerikanci.

Aida Pacheco, članica grupe Central Virginia Palante (“Krenimo naprijed”) kaže da oštra anti-useljenička politika Republikanaca odbija mnoge američke državljane, useljenike iz Centralne i Južne Amerike:

“Jako mnogo nas je i ovdje u Virginii, živimo i vrijedno radimo već dugi niz godina, dajemo veliki doprinos zajednici….”

Politika useljavanja, pravo na abortus..... u normalnoj izbornoj godini bili bi među važnim izbornim pitanjima, ističe profesor Larry Sabato s univerziteta Virginia i dodaje:

“Ovo nije normalna godina. Mislim da je sada najvažnije pitanje za svakog Amerikanca ekonomija, da ekonomske teškoće svakoga dotiču.”

Profesor Sabato smatra da bi pitanje rata u Iraku u odnosnu na ekonomiju moglo biti važnije stanovnicima priobalnog područja Virginie, tamo gdje se nalaze neke od najvećih američkih vojnih baza:

“Vojni veterani čine 17 procenata stanovništva. Oni su uglavnom konzervativni, poštuju McCaina kao vojnika iz rata u Vijetnamu…”.

To je treća velika grupa žitelja Virginie čiji će glasovi imati značajnog uticaja na izborni rezultat u toj državi. Vojni veteran George Reynolds će na pitanje što bi mogao biti opredjeljujući moment za većinu iz te grupe reći:

“Ekonomija jeste veliko pitanje, ali i podrška našim vojnicima raspoređenim na ratnim područjima…. Vjera da možemo biti pobjednici, a ne pognute glave povući se nazad.”

U aktivnom vojnom sastavu, kaže Lyle Predmore, svi ipak ne podržavaju Republikansku stranku ili trenutnu vojnu strategiju:

“Naravno da smo, kao ljudi u vojnoj uniformi, zabrinut za Irak i Afganistan. Mene brine Irak, gdje nismo trebali biti. I sada moramo vidjeti kako izaći.”

Oba predsjednička kandidata, i Barack Obama i John McCain, nisu štjedjeli ni vremena ni novaca da se osobno, izravno i indirektno, putem oglasa i poruka u svim vrstama medija obrate građanima Virginie.

Bez obzira ko da pobijedi u novembru, Republikanci tu saveznu državu više ne mogu zdravo za gotovo smatrati svojom, ističe profesor Larry Sabato.

XS
SM
MD
LG