Linkovi

Alan Greenspen - Kreditni cunami koji se dešava jednom u vijeku


Svjedočenje Alana Greenspena, kao jednog od najpoznatijih direktora Centralne banke u ukupnoj američkoj istoriji, je željno očekivano.

Govoreći članovima Nadzornog komiteta Zastupničkog doma Kongresa, bivši šef federalnih rezervi je izrazio šokiranost sadašnjom krizom na američkom tržištu novca.

Alan Greenspan, bivši direktor Federalnih rezervi
Ispostavilo se da je kriza mnogo dublja od bilo čega što sam mogao zamisliti. Sudeći prema dosadašnjim štetatama u oblasti finansija, ja ne vidim kako možemo izbjeći značajan porast nezaposlenosti, rekao je Greenspan.

Predsjednik kongresnog komiteta, Hanry Waxman je sugerisao da je Greenspan, kada je odbio dodatnu regulaciju, doprinjeo praksi neodgovornog davanja kredita koja je dovela do krize.

Hanry Waxman, kongresmen:
Predugo je u Washingtonu prevladavalo mišljenje da tržište zna najbolje, rekao je Waxman.

Neki kritičari okrivljuju Greenspana za krizu na tržištu kuća jer je dozvolio niske kamate. Mada je branio svoju financijsku politiku, on je prihvatio dio krivice.

Alan Greenspan, bivši director Federalnih rezervi
Pogrješio sam predpostavljajući da je vlastiti interes organizacija, posebno banaka i drugih financijskih institucija, najbolji u zaštiti dioničara i samih kompanija, rekao je Greenspan.

Jedan od rezultata takve greške je dodatno gubljenje poslova. Iz Ministarstva rada su saopćili da su u prošloj sedmici zahtijevi za pomoć nezaposlenih porasli za 15 procenata.

Glasnogovornica Bijele kuće, Dana Perino priznaje da je trenutna ekonomska slika priličito siva, te da je zato još važnije da se što prije počne primjenivati financijski paket vrijedan 700 milijardi dolara.

Dana Perino, glasnogovornica Bijele kuće:
Mi vidimo da smo na klimavom putu u oblasti zapošljavanja i u sljedećoj sedmici ne očekujemo dobre brojeve kada je riječ o ukupnom društvenom proizvodu. Naredni kvartal će, takodjer, biti težak, rekla je gospodja Perino.

Ekonomisti kažu da je stabilno tržište kuća ključno u odmrzavanju kredita koje je dovelo do poremećaja na sadašnjem tržištu.

A, Greenspan predvidja da da se cijene kuća u Americi neće stabilizirati još za nekoliko mjeseci.

XS
SM
MD
LG