Linkovi

EU misija na Kosovu: Učestvuje i 80 američkih policajaca


Danas u Briselu nešto ne sasvim uobičajeno - američka strana izražava volju i prihvata obavezu da učestvuje u evropskim civilnim misijama. U Vijeću ministara EU predstavnici zvaničnog Washingtona su potpisali sporazum sa Evropskom unijom o učešću u misiji EULEX, misiji EU na Kosovu.

Nakon potpisivanja sporazuma, pomoćnik američkog državnog sekretara Daniel Fried je, između ostalog rekao:

"Sjedinjene Američke Države će dati 80 policajaca i 8 sudaca i tužitelja za misiju koju vodi EU. Ovim sporazumom izražavamo evropsku i američku želju da radimo zajedno, da podržimo razvoj Kosova. Misija ELULEX teritoriji Kosova biće ključni elemenat nadzira nove, neovisne države i od toga će koristi imati svi stanovnici Kosova. Biće to doprinos kosovskoj i stabilnosti šireg regiona. Amerika podržava napredak Kosova prema stabilnoj, demokratskoj, evropskoj, multietničkoj državi. Stvaramo tako osnovu za prosperitet I evropsku budućnost za sve koji žive na Kosovu. Pedeset i jedna država je do sada priznala Kosovo, uključujući tri četvrtine članica Evropske unije i članica NATO-a, sve zemlje članice G-7, četvrtinu UN članica i to predstavlja zajedničko, globalno opredjeljenje i podršku Kosovu i stabilnosti na Balkanu... Mi takođe podržavamo evropsku budućnost za Srbiju. Imali smo neslaganja sa Srbijom oko Kosova, ali nema neslaganja u tome da Srbija zaslužuje evropsku budućnost. Zato sa radošću isčekujemo dan kada će Srbija, Kosovo i sve države regiona biti zajedno u velikoj evropskoj porodici. To će biti dobar dan i ovo danas je mali korak u tom smjeru..."

Christine Roger, predstavnica Francuske u Političko-bezbjednosnom komitetu Vijeća ministara EU je posebno naglasila značaj koraka na koji su se odlučile SAD:

"Ovo je zaista prvi put da Amerika učestvuje u ovakvim operacijama i riječ je o velikoj stvari za trans-atlantsku saradnju. Izuzetno to cijenimo, a posebno kada je riječ o Kosovu kojem želimo pomoći da postane punopravna članica međunarodne zajednice i da jača vlastite kapacitete. Zato zajedno EU i Amerika , uz ostale države, radimo na tome da osposobimo Kosovo da se uspješno nosi sa svim izazovima koji stoje pred novom državom."

Inače, u zajedničkom saopštenju, izdatom nakon potopisivanja sporazuma, naglašava se kako su međunarodni napori fokusirani na jačanje vladavine zakona na Kosovu, što će osnažiti i stabilnost cijelog regiona. Planira se da evropska civilna misija, koju od sada i sasvim konkretno podržavaju Sjedinjene Američke Države, u punom kapacitetu počne djelovati tokom decembra ove godine.

XS
SM
MD
LG