Linkovi

BiH: Svjetska banka spremna na nova ulaganja


U proteklih nekoliko sedmica eksperti Svjetske banke i predstavnici nadležnih državnih tijela BiH analizirali su efikasnost realizacije projekata za koje u Bosni i Hercegovini Svjetska banka obezbjeđuje novac.

Rezultati analize prezentirani su danas u Sarajevu, a osnovni zaključak je da BiH i dalje može očekivati izdašnu pomoć Svjetske banke.

Problematičnih projekata nema, istakla je Jane Armitage, direktorica Svjetske banke za Jugoistočnu Evropu, i najavila nove milione kredita koji će biti na raspolaganju domaćim vlastima. Osim 250 planiranih miliona dolara, uz trud domaćih vlasti moguće je dobiti još:

„Pod onim što mi zovemo optimistični scenario, u mogućnosti smo obezbijediti dodatnih 100 miliona dolara ukoliko Bosna i Hercegovina nastavi sa reformama i dobrim makroekonomskim učinkom“

Predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić saopštio je, zapravo javnosti objelodanio, da se 15 projekata vrijednih 240 miliona dolara trenutno finansira novcem Svjetske banke. Realizaciju nekih od tih projekata treba ubrzati, istakao je gospodin Špirić, ali generalno gledajući, za njega većih problema nema:

„Mi smo po prvi put u situaciji da znamo u svako doba stanje projekata, portofolio, način odvijanja i njihovu realizaciju. Kako ništa nije idealno, kako uvijek može i bolje... tražićemo i bolje načine saradnje, jednostavnije procedure... Naprosto, komplikovanost procedura je naš problem i mi sami moramo tražiti jednostavnija rješenja.“

Gospođa Armitage zadovoljna je stanjem u bankarskom sistemu Bosne i Hercegovine u vrijeme globalne finansijske krize. Ukoliko se zemlja bude ekonomski stabilno vodila, uvjerena je da dobijanje dodatnih višemilionskih kredita i pomoći Svjetske banke neće biti problem.

XS
SM
MD
LG