Linkovi

Medicina: Ljutom paprikom na ljutu ranu


Mogu li male, ljute paprike biti i nešto drugo osim začina?

Sudeći po određenim, novim istraživanjima jedna hemijska komponenta izdvojena iz tih papričica može biti korištena u medicini kao sredstvo protiv bolova. Posebno su u to uvjereni specijalisti za kontrolu bola iz Danske koji su, kako saopštavaju, već koristili prečišćenu formu te hemikalije i utvrdili da ona utiče na smanjenje bolova.

Primjera radi, dr. Eske Aasvang kaže da efikasno osjećanje obamrlosti izaziva iz feferona izdvojeni sastojak capsaicin:

“Osjećaj obamrlosti ili utrnutosti ustvari je reakcija nerava koji su prvocirani, aktivirani capsaicinom i koji nakon toga ne mogu prenijeti bol koji bi pacijent normalno osjećao.”

Ljudi sa artritisom već koriste capsaicin kremu da blokiraju bol. Medjutim, dr. Aasvang provjeravao da li prečišćeni capsaicin može umanjivati postoperativne bolove.

“Provjere smo vršili na taj način što smo capsaicin u formi tečnosti utakali u postoperatvni rane, zatvarali ih i pratili stanje bola kod pacijenata u naredne četiri sedmice.”

Pacijenti sa hernijom koji su tretirani capsicinom su izjavili da im je bol bio znatno umanjen neposredno nakon operacije. Dr. Aaskand sada želi da se efekat provjeri kod pacijenata sa mnogo ozbiljnijim operacijama nakon kojih je oporavak znatno duži. On, međutim, strogo upozorava da se ne koriste nestručno napravljene smjese tog estrakta iz ljutih papričica:

“Može doći do infekcija, infekcije mogu biti ozbiljne, a to ne želimo.”

Na punu primjenu hemijski prečišćenog capsicina treba pričekati. Istraživanja su u toku, rezultati su ohrabrujući i na kraju bi mogli dovesti do toga da pacijenti uzimaju mnogo manje sada poznatih i primjenjivanih sedativa i drugih preparata protiv bolova.

XS
SM
MD
LG